Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) прие законопроект за противодействие на енергийните доставки на Русия за Европа, съобщават руските медии, цитирайки резултатите от гласуването.

Законопроектът е наречен "За приоритета на усилията по засилване на сътрудничеството между агенциите на САЩ с цел да се убедят страните от Централна и Източна Европа да диверсифицират източниците на енергия и маршрутите за доставки, да се засили енергийната сигурност на Европа и да помогне на САЩ да постигнат целите си за глобална енергийна сигурност", а накратко - "Закон за европейската енергийна сигурност и диверсификация".

Русия нахока "рекетьорския" подход на САЩ към "Северен поток-2"

Русия нахока "рекетьорския" подход на САЩ към "Северен поток-2"

"Рекетиране или заграбване на активи на международната сцена"

За законопроекта са гласували 391 депутати, а само 24 са били против.

Законопроектът има за цел да намали зависимостта на страните от региона от руските доставки на газ, да увеличи пазарната конкуренция, да насърчи американските компании да инвестират в енергийна инфраструктура в Европа, а също така да увеличи износа на енергия и технологии от САЩ.

Според законопроекта всичко това трябва да бъде цел на американската външна политика и тя да бъде подкрепена от съответните дипломатически усилия. Освен това се предоставя пряка подкрепа на САЩ за строителството на тръбопроводи, които трябва да спомогнат за постигането на тази цел.

За да стане закон, законопроектът трябва да мине през Сената и да бъде подписан от президента на САЩ.

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

ЕК отхвърля искането на Медведев за гаранции по „Турски поток“

Ролята на Европейската комисия е да прилага договорите...