Конгресът на САЩ започва антитръстови проверки на технологичните гиганти. В изявление, юридическият комитет обеща "проверка от най-ниско до най-високо ниво на пазарната сила на големите технологични платформи", което ще бъде първото по рода си, съобщава АП.

По-рано през деня, акциите на Facebook, Google, Amazon и Apple спаднаха значително, след като публикации сочат, че федералните власти се подготвят за разследване на антиконкурентно поведение на няколко от тези технологични гиганти.

Акциите на Facebook паднаха със 7,5%. Акциите на Alphabet на Google паднаха с 6,1%. Amazon спадна с 4,6%. Apple, която е леко спомената в тези доклади, спада с 1%.

Изглежда, че ще има разделяне на разследването между антитръстовите следователи на Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия - ФТК, която също притежава антитръстов орган. Според съобщенията, Министерството на правосъдието ще разследва Google и Apple, което ФТК ще вземе под внимание при разследванията на Facebook и Amazon.

Министерството на правосъдието подготвя разследване за конкуренцията на Google. В понеделник Wall Street Journal цитира неназовани източници, че ФТК си осигурява правото за разследване на Facebook. Инвеститорите може да реагират незабавно на несигурността, но разследванията, ако има такива, ще отнемат години.

"Ясно е, че правителството обръща все по-голямо внимание на действията на големите технологични компании, но резултатите могат да бъдат различни. Най-вероятно, може да е регулиране на различните практики на компаниите, включително политиките за поверителност", коментира Блеър Левин, сътрудник на института Брукингс, който преди това е бил шеф на щаба на председателя на Федералната комисия по комуникациите.

Налага се натиск върху правителството да контролира компаниите за известно време, тъй като реакцията срещу достъпа и мощта на технологичните компании нараства сред потребителите и политиците. Разделянето на юрисдикции между Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието може да бъде просто отговор на натиска, допълва Сандип Вахисан, правен директор на Института за отворени пазари, който е против монополите.

"Все още има дълъг път, преди да има разследване. И разследването може да бъде продължителен процес", обяснява той.

Вахисан би искал правителството да се стреми към доминиращите на пазара практики от големите компании - като големите придобивания, които технологичните гиганти правят, включително придобиването на Instagram от Facebook от Facebook и на YouTube от Google.

Но други смятат, че е малко вероятно правителството да предприеме такива широки действия.

Федералната търговска комисия вече разследва Facebook за възможни нарушения на поверителността. ФТК и Facebook отказват да коментират. Facebook е заделил 3 милиарда долара за възможна глоба за това разследване и заявява, че може да са и 5 милиарда долара.