Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес издадоха призовка за шефа на Пентагона Марк Еспър и временно оглавяващия бюджетния офис на Белия дом Ръсел Воут с искане те да предоставят документите, свързани със забавянето на военната помощ за Украйна.

Това става в рамките на разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предаде АР

Демократите посочват, че документите са необходими, за да се проследи последователността на събитията, както и причините, поради които Белият дом е забавил помощта.

Припомняме, в разговора между Тръмп и украинския президент Володомир Зеленски, който стана причина за процедурата по импийчмънт, държавният глава на САЩ настоява Украйна да разследва сина политическия му противник Джо Байдън. Искането е повторено 8 пъти в рамките на разговора. Публикувани впоследствие стенограми показаха, че започването на такова разследване е поставено като условие, за да бъде организирано посещение на Зеленски в Белия дом, което затвърди впечатлението, че Тръмп е оказал натиск върху своя колега, макар че двамата отричат това.

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Волкър: Украйна питаше защо Тръмп спря военната помощ

Кърт Волкър даде показания в Конгреса…

Породиха се и коментари, че забавянето на военната помощ също е акт на натиск, за да бъде започнато поисканото разследване. Припомняме, президентът на САЩ е наредил на шефа на администрацията си Мик Мълвейни да спре военната помощ за Киев около седмица преди разговора му със Зеленски, проведен на 25 юли.

Освен за Еспър и Воут в рамките на разследването са издадени призовки и за редица други длъжностни лица от администрацията на Тръмп.

Издадените призовки по разследването за импийчмънт са със задължителен характер. Отказът да бъдат изпълнени представлява възпрепятстване на правосъдието.

Приближени на Тръмп искали да сменят управата на украинската компания „Нафтогаз“

Приближени на Тръмп искали да сменят управата на украинската компания „Нафтогаз“

За да сключват изгодни договори…