Американският Конгрес задължи държавния секретар Майк Помпео да предостави документите за контактите на Белия дом с Украйна. Това става ясно от изявление на три ресорни комисии на Камарата на представителите.

Призовката към Помпео е издадена в рамките на процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп и евентуален отказ от страна на държавния секретар би представлявал "възпрепятстване на разследването на Камарата на представителите", се казва в документа.

И в трите комисии - по външните работи, по разузнаването и по надзора демократите имат мнозинство.

През близките седмици пред тях ще дадат показания петима служители на Държавния департамент, сред които са бившият посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович, досегашният специален представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър и посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондленд.

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

Към сряда вечерта 218 конгресмени са заявили подкрепа за задействане на процедурата

По-рано през тази седмица председателят на камарата Нанси Пелоси обяви, че подкрепя процедура по импийчмънт срещу Тръмп, след като американският лидер е притискал от президента на Украйна Владимир Зеленски да разследва семейството на политическия му опонент и вероятен съперник за Белия дом Джо Байдън. На 26.09.20 беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

През миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма"

В разговора си със Зеленски Тръмп повтаря 8 пъти желанието си Украйна да разследва сина на Байдън. 

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Подписите са събрани от организацията National Security Action