Откъсването на управляващата британска консервативна партия от опозиционната Лейбъристка партия се увеличи до 19 процентни пункта три седмици преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 декември. Това се доказва от резултатите от проучване на общественото мнение, публикувано в събота от Opinium, поръчано от "Гардиън".

Корбин с "радикален и амбициозен" социалистически план за Великобритания

Корбин с "радикален и амбициозен" социалистически план за Великобритания

Предвижда поголовна национализация на инфраструктурата

Намерението да се гласува за консерватори са заявили 47% от анкетираните, за лейбъристите - 28%. Подкрепата за либерал - демократите падна до 12%, а партията Brexit падна на 3%. За сравнение, проучване, публикувано преди седмица, показа, че консерваторите изпреварват лейбъристите с 16 процентни пункта.

След като лидерът на партията Brexit Найджъл Фарадж заяви, че представителите на неговата политическа сила на изборите през декември няма да се противопоставят на кандидати от Консервативната партия, спечелили в 317 избирателни района на изборите през 2017 г., методиката за провеждане на анкетата беше променена. По този начин, представители на партията Brexit бяха изключени от анкетата в онези области, в които те не биха се кандидатирали.

Корбин: Пактът между Тръмп, Фараж и Джонсън е заплаха за Великобритания

Корбин: Пактът между Тръмп, Фараж и Джонсън е заплаха за Великобритания

Корбин предупреди, че британските гласоподаватели са изправени от риск от съюз между Тръмп, Фараж и Джонсън

С помощта на изборите премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън възнамерява да прекъсне задънената улица в процеса на договаряне на сделка за Брекзит. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но членове на Камарата на общините три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за Брекзит, постигнато от Брюксел и правителството, водено от премиера Тереза ​​Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит първо за април или май, а след това за 31 октомври, а Мей е принуден да подаде оставка. Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново спиране на Брекзит - до 31 януари 2020 г. ЕС го предостави на Лондон.