Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин направи още една стъпка за павиране на пътя за провеждането на нов референдум за членство в Европейския съюз, като се опитва да използва парламента за изземване на контрола над процедурата по Брекзит от премиера Тереза Мей, съобщава "Ройтерс".

След като до датата за Брекзит 29 март остава малко време, Великобритания е в най-дълбоката си политическа криза от половин век, докато се бори с това как, или дори дали да излезе от Европейския съюз, към който се присъедини през 1973 г.

Корбин обяви условията си към Мей

Корбин обяви условията си към Мей

Тереза Мей да изключи сценарий Брекзит без споразумение

След като споразумението на Тереза Мей с ЕС за Брекзит беше отхвърлено със съкрушително мнозинство от парламента през миналата седмица, най-голямото поражение за премиер от измислянето на британския парламент преди повече от 3 века, някои депутати се опитват да поемат контрола над Брекзит от отслабеното правителство на малцинството на Мей.

Вчера Тереза Мей предложи промяна в споразумението си, опит да спечели на своя страна несъгласните депутати от нейната Консервативна партия, както и тези от северноирландската Демократична юнионистка партия, която подкрепя правителството ѝ, но от Лейбъристката партия заявиха, че Мей е отрекла съкрушителното поражение за плановете ѝ.

Тереза Мей пред парламента: Няма "План Б" за Брекзит

Тереза Мей пред парламента: Няма "План Б" за Брекзит

Приемете договореното от мен с ЕС, зове депутатите премиерът

Лейбъристите предложиха изменение, целящо да принуди правителството да даде на парламента време да обмисли и да гласува варианти за предотвратяване излизането от ЕС без споразумение - курс, който Мей многократно отказа да изключи.

Сред вариантите, посочиха от Лейбъристката партия, трябва да бъде постоянен митнически съюз с ЕС и "гласуване на обществеността за споразумение" - две предложения, които Мей изключи.

Докато британският парламент се опитва да избегне това, което повечето депутати смятат за безреден Брекзит без одобрено споразумение, все още няма ясно мнозинство за алтернативен вариант.

Германия разочарована от план Б на Мей за Брекзит, предлага втори референдум

Германия разочарована от план Б на Мей за Брекзит, предлага втори референдум

Положението трудно може да е по-объркано