Премиерът на Италия Джузепе Конте очерта плановете за бавно облекчаване на 7-седмичната блокада на страната, като предупреди за риска от повторен ръст на заразените с новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Гардиън".

"Ако обичате Италия, запазете дистанцията си", каза Джузепе Конте на италианците в телевизионно обръщение, след като починалите от COVID-19 се увеличиха с 260 души - най-ниския ръст за 24 часа в страната от 14 март насам.

Коронавирус: В Италия най-малко починали за ден от 14 март

Коронавирус: В Италия най-малко починали за ден от 14 март

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха с 260

Придвижванията на хората все още ще бъдат много ограничени съгласно плана, който предвижда училищата да останат затворени до септември.

Фабриките, насочени към износа и обществените строителни проекти, възобновяват дейността си от днес, докато по-голямата част от италианската индустрия ще бъде рестартирана от 4 май - ден след изтичането на извънредното положение.

Въпреки че благодари на гражданите за жертвите, които вече са направили след почти седем седмици в карантина, Конте каза, че "втората фаза" ще бъде "съвместно съществуване с вируса".

"Винаги трябва да спазвате безопасното разстояние от поне един метър", подчерта Конте и допълни: "Дори и в рамките на семейството. Експертите ни казват, че един от всеки четири случая на инфекция се случва в семейния контекст."

Без международен туризъм в Италия тази година

Без международен туризъм в Италия тази година

Отварянето на границите ще зависи от епидемиологичната ситуация и политиките на всяка страна. Тази година няма да има международен туризъм

Италианците ще могат да пътуват в рамките на своите региони, за да посетят роднини, стига да носят маски, но движението между регионите все още ще бъде забранено, освен за работа, здраве или други спешни цели.

Парковете и обществените градини ще се отворят отново от 4 май и хората могат да отидат на разходка или да спортуват навън, стига да поддържат физическа дистанция. Гражданите обаче ще трябва да носят документ, в който се посочва причината за излизането от дома им. В обществения транспорт, който ще продължи да работи с ограничени услуги, маските за лице ще бъдат задължителни.

Музеи, галерии, библиотеки и търговци ще отворят отново на 18 май, а баровете, ресторантите и фризьорите от 1 юни.

"Всички искаме страната да се рестартира", каза Конте, но настоя: "Единственият начин обаче да се живее с вируса на този етап е да не се разболяваш - и социалното дистанциране."

Ограниченията за погребенията са облекчени, като максимум 15 опечалени е разрешено да присъстват, но Конте е критикуван за държането на църкви и други религиозни обекти затворени.

Италия отваря индустрията на 4 май

Италия отваря индустрията на 4 май

Конте уточни, че компаниите ще трябва да въведат стриктни здравни мерки преди да им бъде позволено да отворят

"Можете да отидете в музей, но да не отбележите религиозен обред", написа в "Туитър" Елена Бонети, министър на равните възможности и семейството. Тереза ​​Беланова, министър на земеделието, заяви пред "Република", че продължаващата забрана на богослуженията е "абсурдна".

Италианската икономика, която вече беше на ръба на рецесията преди епидемията, страда изключително много от блокадата. Малките предприятия имат право да кандидатстват за субсидирани банкови заеми, които ще се връщат след две години, а заедно с работници на свободна практика те могат да получават 600 евро на месец за всеки месец в изолация. Мнозина обаче все още не са получили обезщетението поради задушаващата бюрокрация в Италия.

Много собственици на фирми все още плащат наем и сметки за своите помещения, въпреки че не генерират доход през периода на блокадата, докато плащанията на данъци просто са отложени.

Коронавирусът достигнал Италия още през януари или декември 2019 г.

Коронавирусът достигнал Италия още през януари или декември 2019 г.

Италия започна да тества след първия потвърден случай на 21 февруари в Кодоньо