От фирми за опаковане на ябълки в щата Вашингтон до работници във ферми във Флорида и калифорнийски окръг, се появяват огнища на новия коронавирус в американските ферми за плодове и зеленчуци, съобщава "Ройтерс".

Нарастващ брой болни работници във ферми и пакетиращи компании идва след като хиляди служители на месокомбинат се заразиха с вируса и може да доведе до повече недостиг на работна ръка и нова вълна от смущения в производството на храни в САЩ.

Администрацията на Тръмп заяви миналия месец, че иска месокомбинатите да работят, както и производителите на плодове и зеленчуци, което е знак, че притесненията за пресни продукти могат да бъдат следващият удар в сектора.

Докато социалното дистанциране може да се приложи по-лесно за работниците, които събират плодове и зеленчуци на полета и работят навън, което може да намали някои рискове за разпространение на вируса, компаниите, които пакетират храни като ябълки и моркови, приличат на условията в претъпканите с хора на едно място месокомбинатите, които допринесоха за огнища в САЩ.

До края на май има повече от 600 случая на COVID-19 сред селскостопанските работници в окръг Якима, Вашингтон. От тях 62% са работници в ябълковата промишленост и други опаковъчни операции или складове.

С 4 834 известни случая към 10 юни окръгът има най-високия процент на зараза на глава от населението на Западния бряг.

"Производствената линия се движи супер бързо. А вие работите рамо до рамо", коментира Едгар Франкс, политически директор на местния съюз на земеделските работници Familias Unidas por la Justicia в щата Вашингтон.

Работници в шест обекта за опаковане на плодове в окръг Якима стачкуваха през май поради опасенията, че не им се осигурява адекватна защита от COVID-19, каза Франкс.

Здравният отдел в окръг Монтерей, Калифорния, известен като "световната салата" заради множеството зеленчукови ферми, съобщи, че 247 земеделски работници са тествани положително на коронавирус към 5 юни, 39% от общите случаи в окръга. Монтерей е един от шестте здравни ведомства в близо 30 от най-големите американски региона за производство на плодове и зеленчуци, които проследяват случаите на вируси сред селскостопанските работници, установи "Ройтерс".

В съседен окръг Керн на 30 април е починал Мартин Бака, 53-годишен оператор на мотокари при производителя на моркови Grimmway Farms. Семейството му вярва, че той се е заразил с вируса по време на работа.

Компанията заяви, че скърби за загубата на служител и подкрепя семейството, но не знае къде Бака се е заразил с COVID-19.

Grimmway е най-големият производител на моркови в света и доминира на пазара на популярни пакетирани "бебешки моркови" за закуска.

Хуан, служител на копманията, който помоли да бъде идентифициран само с малко име от страх да не загуби работата си, каза, че в един момент толкова много работници са били болни, че смяната му е намаляла до една трета от необходимите работници.

"Те отправиха някой предупреждения да се стои на разстояние шест фута, но това по принцип е невъзможно, когато зареждате кутии в един и същ палет", казва Хуан, който е тестван положително за коронавирус, въпреки че не показва никакви симптоми. "Очевидно е , че ще сте близо до вашите колеги."

Grimmway отказа да каже колко работници са тествани положително за вируса и не вижда проблеми с отсъствия. Когато работник се разболее, компанията разговаря с всички, които работят с тази конкретна смяна или отдел и предлага финансирано от компанията тестване за COVID, се казва в изявление на Grimmway.

На 19 май Министерството на земеделието на САЩ и Администрацията по храните и лекарствата - FDA заявиха, че правителството може да използва Закона за производството при отбрана, за да поддържа производствените линии на плодовете и зеленчуците. Актът би осигурил на компаниите известна защита от отговорност, ако работниците се разболеят.

Говорител на FDA заяви, че актът може да се използва "за защита на доставките на храни и предотвратяване на значителен недостиг на храна".

Сенатор Деби Стабенов, мичигански демократ, коментира в интервю за "Ройтерс", че работниците са изправени пред повишени рискове, тъй като плодовете като ябълки и череши навлизат в сезона за събиране на реколтата.

Стабенов е член на Комитета по селско стопанство на Сената и въведе законодателство на 27 май, което ще предложи на компаниите безвъзмездни средства и заеми за модернизиране на машини и закупуване на лични предпазни средства, финансиране на тестове COVID-19 и почистване на съоръжения.

"Можете да изпреварите това... Най-добрият начин да защитим нашата верига за доставки е да запазим работниците в безопасност."

Междувременно случаите на коронавирус в близост до фермата за домати Immokalee, Флорида, също се увеличават. Разпространението на коронавируса сред работниците във фермата във Флорида има значително отражение върху националното производство на храни, тъй като много селскостопански работници пътуват на север през лятото след прибирането на реколтата.

Лупе Гонсало, земеделски работник от Immokalee, заяви, че много работници не могат да си позволят да пропуснат работа, което означава, че много случаи сред работниците в селското стопанство остават неоткрити.

"Много от работниците ще скрият симптомите си или ще кажат, че това е просто настинка или ако имат температура, просто ще кажат, че навън е прекалено горещо", потенциално рискувайки повече инфекции.

В САЩ очакват 200 000 загинали от коронавирус до септември

В САЩ очакват 200 000 загинали от коронавирус до септември

Броят на заразените надхвърли 2 милиона души