Министерството на вътрешните работи на Косово експулсира руската журналистка Даря Асламова, която беше задържана за шпионаж.

Това съобщи министърът на вътрешните работи на балканската страна Джелял Швечл във Facebook.

"В качеството си на министър на вътрешните работи, в рамките на законовите си правомощия... обявих Даря Асламова за нежелана в Република Косово. Влизането ѝ на територията на Косово е забранено за срок от пет години. Всеки, който нарушава или се опитва да дестабилизира страната ни с някаква конкретна цел или директива, несъмнено ще бъде изправен пред силата на законите на Република Косово", написа политикът.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че Асламова е задържана по подозрение в шпионаж. Журналистката работи за вестник "Комсомолская правда".

Косово задържа руски журналист на границата

Косово задържа руски журналист на границата

Журналистката Дария Асламова е задържана по подозрение в шпионаж

Според Прищина Даря Асламова работи за руското разузнаване, а работата ѝ като журналист е прикритие.

Напрежението между съседите на Западните Балкани Косово и Сърбия достигнаха своя връх миналата седмица, след като Косово заяви, че ще задължи сърбите, живеещи в северната част на страната и използващи сръбски регистрационни номера на автомобили, да кандидатстват за номера, издадени от институциите в Прищина. Задължението сега е отложено. Етническите сърби съставляват около 5 процента от населението на Косово, което е 90 процента етнически албанци.

Косово се присъедини към осъжданията на Европейския съюз и Съединените щати срещу инвазията на Русия в Украйна и вече въведе санкции.