Наследникът на саудитския трон не е присъствал на поредица важни заседания на правителството и дипломатически срещи в Саудитска Арабия през последните две седмици и се твърди, че е бил лишен от част от финансовата и икономическата си власт. Това съобщава британският в. "Гардиън", който се позовава на собствени източници.

Решението за ограничаване, макар и само временно, на отговорностите на принц Мохамед бин Салман е било разкрито на група високопоставени членове на правителството по-рано миналата седмица от баща му крал Салман.

Смята се, че кралят е помолил Бин Салман да присъства на това заседание на правителството, но той не е присъствал.

Въпреки че този ход не е бил обявен публично, източниците на "Гардиън" са разкрили, че един от доверените съветници на краля - Мусаед ал Айбан, който е получил образованието си в Харвард и наскоро е бил назначен за съветник по националната сигурност, неофициално ще контролира решенията за инвестиции от името на краля.

Нарастват слуховете за разрив между крал Салман и сина му Мохамед бин Салман

Нарастват слуховете за разрив между крал Салман и сина му Мохамед бин Салман

Имали разногласия по редица важни въпроси

Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон е отклонило многобройни искания за коментари, след като "Гардиън" са отправили въпроси към него през миналата седмица.

Отношенията между краля и сина му са обтегнати след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, за което се твърди, че е наредено от принц Мохамед и предизвика международно осъждане на престолонаследника. Това беше отречено от саудитското правителство.

Експерти по Близкия изток са разделени по въпроса дали убийството и опасенията за ролята на кралството в конфликта в Йемен са довели до напрежение в сърцето на известния с потайността си кралски двор.

Ала въпреки че повечето наблюдатели очакват принц Мохамед да се възкачи на престола, има някои признаци, че кралят се опитва да обуздае противоречивия си син в момент, когато Саудитска Арабия е под светлината на прожекторите.

Принц Салман наредил операция за „смълчаване” на дисидентите

Принц Салман наредил операция за „смълчаване” на дисидентите

Информацията съобщава американското издание "Ню Йорк таймс"

На "Гардиън" им е било казано, че принц Мохамед не е присъствал на две от най-скорошните седмични заседания на министрите от кабинета, които се ръководят от краля.

Престолонаследникът също така не е присъствал на други важни разговори с гостуващи в кралството политици, включително на тези през миналата седмица с руския външен министър Сергей Лавров.

Принц Мохамед също така не е присъствал на среща с висши официални лица от областта на икономиката и финансите по-рано през миналата седмица, на среща между краля и главния мюфтия, среща с ръководителя на Световната здравна организация и срещи с премиера на Ливан, както и посланиците на Индия и Китай.

Говорител на саудитското посолство във Вашингтон е отказал да коментира отсъствията на принца или да предостави информация за местонахождението на престонаследника.

Говорителят също така не е коментирал относно предполагаемото решение да бъдат отнети някои от финансовите отговорности на принц Мохамед или решението неофициално да бъде назначен Ал Айбан да контролира финансовите въпроси.

Не е ясно от неотдавнашни официални изявления за медиите за дейностите на краля и принца дали принц Мохамед е отсъствал от всички важни събития, но принцът не се е появил на никои от снимките или изявленията за медиите, освен в информация, че той е разговарял с японския премиер Шиндзо Абе по телефона през миналата седмица.

Говорителката на руското външно министерство е потвърдила, че принц Мохамед не се е срещал с руския външен министър миналата седмица. Тя също така посочила, че такава среща изобщо не е била планирана предварително.

Въпреки че принц Мохамед е пропускал срещи преди, източник, запознат с работата на кралския двор, коментирал, че е налице истинска изненада от някои от неприсъствията му през последните две седмици.

Станало е ясно, че кралят е бил особено недоволен от отсъствието на сина си от заседанието на правителството във вторник, по време на което кралят е обсъдил многото предизвикателства, пред които е изправено кралството.

В реч, продължила два часа, кралят е изразил опасения за предполагаеми загуби на инвестиции в Саудитска Арабия.

Това е довело до изискване всички важни бъдещи финансови решения за момента да се нуждаят от личното одобрение на краля. Решението е влязло в сила незабавно и засяга големи инвестиции на кралството и други договори.