Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е наредил да се проведе тайна кампания за "смълчаване" на дисидентите повече от година преди убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Информацията съобщава американското издание "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници, които са запознати с класифицирани доклади на разузнаването за кампанията.

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Интерпол издирва 20 души по случая "Кашоги"

Това е направено по искане на Турция

Според информацията същата група от оперативни лица, която уби Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през миналата година, е провела най-малко дузина подобни операции, които включват отвличания, изтезания и в някои случаи принудително връщане на саудитски граждани в страната, които живеят в чужбина.

Екипът е известен на американските представители като Саудитската група за бърза интервенция. Тя провежда мащабна кампания за заглушаване на гласа на саудитските дисиденти от 2017 г.

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Убийците на Кашоги действали на своя глава

Ал Джубейр посочва, че наемниците превишили правомощията си

Правителството на Саудитска Арабия твърди, че няма нищо общо със смъртта на Кашоги и че убийството е извършено от ренегати и че сега виновниците ще бъдат съдени.

Припомняме, Кашоги, колумнист на "Вашингтон пост", бе убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Рияд твърди, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма нищо общо с убийството.

Американските разузнавателни агенции заключиха, че принцът е наредил убийството на Кашоги.

Помпео: САЩ „не прикриват” убийството на Кашоги

Помпео: САЩ „не прикриват” убийството на Кашоги

"Америка не прикрива убийство", каза Помпео

Американският президент Доналд Тръмп бе подложен на натиск, след като въпреки доклада на ЦРУ по случая, той отказа да обвини открито саудитския престолонаследник.

Финансовото министерство на САЩ обяви санкции срещу 17 души за ролята им в убийството на журналиста. Саудитска Арабия отхвърли като "неприемливо" предложението, направено от Турция за международно разследване на убийството на Джамал Кашоги.

Саудитска Арабия не знае къде е тялото на Кашоги

Саудитска Арабия не знае къде е тялото на Кашоги

Въпреки арестите по случая

Турските власти обявиха, че разполагат с аудиозапис на убийството и разпространиха последните думи на Кашоги. Според Анкара високопоставени лица в Рияд са свързани с убийството. Бе известна само извадка от записа, но после се появи в пълния си вид.