В западната част на Ирак се възражда и укрепва терористичната групировка "Ислямска държава", заяви кралят на Йордания Абдалла II в интервю на телевизия France 24, цитиран от РИА Новости.

"През последната година наблюдаваме възраждането и укрепването на "Ислямска държава" не толкова в югоизточна Сирия, но и в западен Ирак", съобщи монархът пред началото на европейската си визита.

Той също заяви, че в условията на разкол в иракското общество има сблъсък с възраждането на ислямския фундаментализъм. 

Хиляди иракчани протестират срещу правителството, Иран и САЩ

Хиляди иракчани протестират срещу правителството, Иран и САЩ

"Долу Иран! Долу Америка!"

По мнението на йорданския крал, международното общество "трябва да присъства там и да се готви за намеса и помощ на Ирак и да се бори с тази заплаха", тъй като терористичната групировка представлява заплаха за Ирак и Близкия Изток, както и за страните от Европа и целия свят.

През декември 2017 г. след три и половина години война властите в Ирак обявиха пълно освобождение от терористите на "Ислямска държава". Сега отрядите на терористите продължават опита за провеждане на диверсии и нападение в освободените райони на страната. 

Четирима ранени при атака срещу военна база в Ирак

Четирима ранени при атака срещу военна база в Ирак

Все още никой не е поел отговорност

На територията на Ирак по-рано бяха дислоцирани базите на международната коалиция срещу "Ислямска държава". На 5 януари арабската република реши да изведе чуждестранните войски от страната след несъгласуван удар по територията близо до международното летище на Багдад, в резултат на който бе убит лидера на спецподразделението "Ал Кудс" на Иранския революционен корпус. 

Ирак поиска от САЩ механизъм за изтегляне на американските войски

Ирак поиска от САЩ механизъм за изтегляне на американските войски

Махди е отправил молбата по време на телефонен разговор с Майк Помпео в четвъртък вечерта