Крайнодесните лидери в Европа продължават да флиртуват, но все още се притесняват да официализират връзката си, пише Politico в свой материал.

В петък и събота във Варшава се събраха най-големите националистически, антиимигрантски и евроскептични политици на континента за поредния си опит да се обединят в някаква голяма коалиция. Имената в списъка на гостите включваха: министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, френската кандидат-президентка Марин Льо Пен и полският консервативен лидер Ярослав Качински.

Новината за срещата породи слухове, че те се обединяват около идеята за създаване на нова супергрупа, която да обърне баланса на силите в Европейския парламент. Но спекулациите продължиха едва няколко часа, а самите политици ги разсеяха почти веднага.

"Сътрудничество и обща комуникация - да, но няма нищо повече отвъд този етап", заяви Никола Бае, френски евродепутат, който оглавява парламентарната делегация на партията на Льо Пен "Национален сбор", преди срещата да е приключила.

Италианският лидер на консерваторите Матео Салвини, подложен на вътрешен натиск от конкурентна дясна партия, се оттегли преди началото на разговорите. "Необходимо е да изчакаме да настъпи подходящият момент, за да може да се преодолеят егоизмът и страхът на партийно и национално ниво", заяви в изявление неговата партия "Лига".

Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

Крайнодесни в Германия окачиха предизборни плакати, зовящи "Обесете Зелените"

Малката партия "Третият път" има връзки с неонацистки групи

В крайна сметка присъстващите обсъдиха по-тясно сътрудничество в Европейския парламент, "включително организиране на съвместни заседания и координация на гласуванията по общи въпроси", но в декларацията им не се споменава за обща политическа група.

Този резултат не се различаваше от онзи през юли, когато 16 десни европейски партии поставиха имената си в друга обща декларация, в която се обявяваха срещу ЕС, но и избягваха предложенията за единна партия.

Има си причини за отношенията между крайната десница. Макар да са доволни от подобни срещи, които генерират заглавия, партиите често играят различни игри, движат се по различни пътища във вътрешната политика и имат различни цели в Брюксел. Идеологиите им се сблъскват в ключови области. А и голяма част от тях просто не се харесват взаимно, уточнява Politico.

Крайнодесните екстремисти се възползват от пандемията, за да увеличават редиците си

Крайнодесните екстремисти се възползват от пандемията, за да увеличават редиците си

Движението е "без лидер, транснационално, апокалиптично и ориентирано към насилието"