Кремъл заяви, че комуникацията остава "от съществено значение" в отношенията със Съединените щати на фона на напрежението около продължаващата война на Русия в Украйна, информира агенция Ройтерс.

"Комуникацията е от съществено значение, в бъдеще все още ще трябва да общуваме", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в конферентна връзка в сряда, когато беше попитан за състоянието на отношенията между САЩ и Русия.

"САЩ не отиват никъде, Европа не отива никъде, така че по някакъв начин ще трябва да общуваме с тях.

Отношенията между Русия и Запада вече бяха в една от най-ниските си точки след края на Студената война дори преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна в това, което тя нарича "специална военна операция".

Западът отговори с безпрецедентен шквал от санкции, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща да направи руския президент Владимир Путин "пария" на световната сцена. Русия обвини Вашингтон, че води "икономическа война".

Песков: Не можем да преговаряме със САЩ и НАТО, докато те въоръжават Украйна

Песков: Не можем да преговаряме със САЩ и НАТО, докато те въоръжават Украйна

Разбира се, ситуацията е много тревожна

Песков каза, че сегашната ситуация прави "малко вероятно" двете страни да се върнат към това, което той нарича "духът на Женева" - препратка към среща на върха между Байдън и Путин през 2021 г., която породи надежди за ограничено разведряване.

"Възможно ли е да се върнем към духа на Женева, когато имаше някаква надежда? Едва ли", каза Песков. "Едва ли ще можем да се отдадем на стари надежди, когато видим какво се случва сега."

Той каза, че бъдещата комуникация между двете страни - най-големите ядрени сили в света - ще трябва да се основава на "взаимно уважение и взаимна изгода".

"Това не е тема в краткосрочен хоризонт", добави той.

Кремъл смъмри САЩ за опитите да вербуват служители на руското посолство

Кремъл смъмри САЩ за опитите да вербуват служители на руското посолство

Смятаме това за неприемливо, категоричен бе Песков