Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не е готова да води със Съединените щати и НАТО дългогодишни преговори по гаранциите за сигурност.

Според него при подобен сценарий, паралелно с преговорите, Вашингтон и Брюксел ще продължат да въоръжават Украйна и да я въвличат в натовската военна инфраструктура:

"Няма как това да отговаря на интересите ни, още повече, че това е заплаха за нас. В интерес на страната ни сме задължени да реагираме на тези заплахи и да предприемем мерки, които ще минимизират рисковете. Нямам никакви съмнения, че президентът Путин ще прави това, което трябва, в създалата се ситуация".

Песков допълни, че Москва е готова да преговаря с властите в Украйна за неутралния статут на тази страна и отказа от разполагането на оръжия на нейна територия.

Срокът на специализираната операция, която Русия тази сутрин обяви за територията на Донбас, ще бъде определен от руския президент Владимир Путин, заяви още говорителят Дмитрий Песков на въпрос на агенция Новости.

От Кремъл потвърдиха разговори на Путин с украинския президент Александър Лукашенко, както и с турския Реджеп Ердоган. Темата естествено ще бъде Украйна.

Украйна: Върнахме си контрола в Луганск и Мариупол
Обновена

Украйна: Върнахме си контрола в Луганск и Мариупол

Боеве в Харковска област, в Одеска загинаха 18, в Луганск - евакуация на гражданите, Киев - не се влиза

Специалната операция за демилитаризиране на Украйна е продиктувана от национални интереси и загриженост за бъдещето, там не се преследват други цели, каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация.

"Разбира се, ситуацията е много тревожна и, разбира се, това е много, много труден въпрос. Но както обясни президентът в обръщението си към руснаците, всичко това е продиктувано наистина от нашите национални интереси, това е продиктувано от загриженост за бъдещето на страната ни. И, разбира се, ние всъщност преследваме само такива цели и никакви други", каза той.

Британски генерал: Русия не просто отхапва част от Украйна, а иска да съживи СССР

Британски генерал: Русия не просто отхапва част от Украйна, а иска да съживи СССР

Великобритания скоро можела да е във война с Москва

Тази нощ - 24 февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел. В Одеска област има 18 убити.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Ръководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски военните да нанесат "максимални загуби на агресора".

По-късно украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола над Луганска област и Мариупол.