Генерал от британската армия смята за "напълно правдоподобно" руският президент Владимир Путин да се стреми да съживи Съветския съюз чрез нахлуване в Украйна, съобщават Би Би Си и "Метро".

Генерал сър Ричард Ширеф предупреди и че Обединеното кралство скоро може да се окаже въвлечено във война с Русия, ако кризата се изостри и Москва се опита да нападне повече страни.

Пенсионираният офицер от британската армия заяви, че всяко нахлуване на територията на НАТО ще доведе Великобритания до пряко участие в конфликта.

Няма изненада, а дълбока тъга и чувство на сковаващ ужас от това, което предстои за народа на Украйна, посочи той.

Трябва да приемем, че това не е Русия, която отхапва част от Украйна - например, установява сухопътен коридор в Крим - а пълномащабна военна офанзива за окупация на Украйна, предупреди сър Ричард.

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

Столтенберг напомни за член 5 от Договора

Според него Путин може да се стреми да съживи Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г.

По негови думи, ако Русия направи и "една стъпка" на територията на НАТО, целият Алианс ще бъде във война.

Запитан дали може да се очаква Великобритания да вземе пряко участие в сегашната военна конфронтация, той каза: "Абсолютно е вероятно ние като нация да сме във война с Русия, защото ако Русия направи една стъпка на територията на НАТО, всички ние сме във война с Русия. Всеки един член на НАТО".

"Член 5 (от договора на НАТО) гласи, че нападение срещу един е нападение срещу всички, така че трябва да променим фундаментално своето мислене и затова казвам, че нашата защита започва в Обединеното кралство на границите на НАТО".

Борел: Това са най-мрачните часове за Европа от ВСВ насам

Борел: Това са най-мрачните часове за Европа от ВСВ насам

"Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир"

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Ще накажем това ужасяващо решение, обещава Лондон

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.

НАТО обяви, че ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски в Източна Европа.

От своя страна, Китай призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да проявят сдържаност и отказа да нарече "инвазия" руските действия спрямо Украйна.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.