В петък Кремъл предупреди Запада, че разполага със списък на американски, европейски и други активи, които ще бъдат конфискувани, ако лидерите на Г-7 решат да конфискуват 300 милиарда долара  замразени активи на руската централна банка, предава "Ройтерс".

Лидерите на Групата на седемте големи индустриализирани нации ще обсъдят нова правна теория, която би позволила изземването на замразени руски активи, когато се срещнат през февруари, казаха в четвъртък два източника, запознати с плановете, както и британски официален представител.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всеки подобен ход от страна на Запада ще се равнява на "кражба", ще наруши международното право и ще подкопае резервните валути, световната финансова система и световната икономика.

"Това ще бъде значителен удар върху основните параметри на международната икономика", каза Песков пред репортери.

"Това ще подкопае доверието на други страни в Съединените щати, както и в ЕС като икономически гаранти. Следователно подобни действия са изпълнени с много, много сериозни последици."

На въпрос дали има конкретен списък със западни активи, които Русия може да конфискува като отмъщение, Песков каза: "Да. Има".

Той отказа да каже кои точно активи са в списъка.

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо споразумение по въпроса

След като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., Съединените щати и техните съюзници забраниха транзакции с руската централна банка и финансовото министерство, блокирайки около 300 милиарда долара суверенни руски активи на Запад.

Представители на САЩ и Обединеното кралство работиха през последните месеци, за да дадат тласък на усилията за конфискуване на руски активи в Белгия и други европейски градове, като също така се надяват лидерите на Г-7 да се съгласят да издадат по-категорично изявление, когато се срещнат в края на февруари, около втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна, казаха трима източника на Ройтерс.

Законността на конфискацията на руски суверенни активи не е ясна - и Русия многократно е заявявала, че ще оспорва всякакви конфискации в съдилищата.

Поддръжниците на изземването на руски активи казват, че войната в Украйна е незаконна война и че замразените руски пари трябва да бъдат дадени на Украйна като репарации или военна помощ.

Руски официални лица обаче казват, че Западът е водил няколко войни със съмнителна законност, включително водената от САЩ война в Ирак през 2003-2011 г. - и някои юристи се съмняват дали конфискацията изобщо е законна в международното право.

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Кремъл предупреждава за последствия при изземване на руски активи

Това би било особено опасно за световната финансова система

До момента не са взети категорични решения, като няколко държави - включително Съединените щати и Великобритания - ще изискват законодателни промени, за да създадат необходимите органи за извършване на подобни конфискации, казаха източници на Ройтерс.

От 2014 г. насам Русия е намалила притежанията си в държавни облигации на САЩ и някои в Съединените щати предупредиха, че конфискуването на руски активи може да накара други големи сили - включително Китай - да избягват американски и европейски валути и държавни облигации.

Въпреки че руската централна банка не е посочила точно кои активи са били замразени, повечето от облигациите и депозитите са деноминирани в евро, както и някои в щатски долари и британски лири, според публично достъпни данни, описващи притежанията в началото на 2022 г.

Някои руски официални лица предполагат, че ако руските активи бъдат конфискувани, тогава активите на чуждестранни инвеститори, заседнали в специални сметки от така наречения тип "C" в Русия, може да бъдат изправени пред същата съдба. Някои чуждестранни активи бяха ефективно заключени в сметките C.

Не е ясно точно колко пари има в тези сметки, но руски официални лица казаха, че са сравними с 300 милиарда долара замразени руски резерви.

Финансовият министър Антон Силуанов каза миналата седмица, че по сметките "С" има значителни средства. Централната банка на Русия отказа коментар.

Северна Корея заклейми Г-7 като "клуб на крадци"

Северна Корея заклейми Г-7 като "клуб на крадци"

Заради изземането на руски активи в помощ на Украйна