Северна Корея разкритикува страните от Г-7, наричайки ги "клуб на крадци", съобщава агенция "Йонхап".

Причината е възможният им план да конфискуват задграничните активи на Русия и да предоставят финансова помощ на Украйна.

Критиката дойде в отговор на информация на "Файненшъл таймс", че през последните седмици Г-7 са засилили дискусиите относно изразходването на част от замразените руски активи на стойност около 300 милиарда щатски долара за подкрепа на Украйна.

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо споразумение по въпроса

"Г-7, затворена група, която е отговорна за влошаването на световния мир и възпрепятстването на автономното развитие на други страни под манипулацията на Съединените щати, сега се е заела да заграби чужди активи посред бял ден", съобщи официалната централна новинарска агенция на Северна Корея (KCNA).

KCNA посочи, че САЩ, които са лидер на Г-7, не са успели да намерят нови мерки за подкрепа на Украйна и отбеляза, че има слухове, че Украйна ще се разпадне напълно до следващото лято, ако подкрепата от западните страни спре.

През октомври, по време на пътуването си до Пхенян, руският външен министър Сергей Лавров благодари на Северна Корея за подкрепата ѝ за войната на Русия в Украйна.

Г-7 блокира руските активи до края на войната в Украйна

Г-7 блокира руските активи до края на войната в Украйна

"Седемте" настояват Русия да плати за щетите в Украйна