В Кремъл обърнаха внимание на изявлението на френския президент Еманюел Макрон за възможно изпращане на западни сухопътни сили в Украйна, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от Би Би Си.

"Ако това се случи, ще трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност на пряк сблъсък между Русия и НАТО," каза Песков (цитиран от РИА Новости).

"Отбелязахме също, че има много богата палитра от мнения по този въпрос - наистина няма консенсус. Редица държави, които участваха в това събитие, което се проведе в Париж, поддържат доста трезва оценка на потенциалните опасности от подобно действие и потенциалните опасности от пряко участие в горещ конфликт, участие вече на бойното поле. Това, разбира се, абсолютно не е в интерес на тези страни - и особено на гражданите им, те трябва да го осъзнават", каза Дмитрий Песков (цитиран от РБК).

Еманюел Макрон след среща на европейските лидери в Париж обяви нови стъпки в подкрепа на Украйна и каза, че за постигане на победа над Русия във войната не се изключва изпращането на западни сухопътни сили в страната.

Съветникът на украинския президент, Михайло Подоляк, приветства разговорите за изпращане на войски от европейски държави в Украйна..

"Това показва, първо, абсолютно осъзнаване на рисковете, които представлява за Европа милитаристична, агресивна Русия", каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в писмен коментар за изявлението на Макрон.

"Започването на дискусия за възможността за пряка подкрепа на Украйна с въоръжени сили трябва да се разглежда като желание да се поставят правилните акценти, да се подчертаят по-ясно рисковете," каза Подоляк

Служител на Белия дом каза пред Ройтерс, че Съединените щати нямат планове да изпращат войски да се бият в Украйна и че също няма планове да се изпращат войски на НАТО да се бият в Украйна.

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Фицо: Страни от НАТО обмислят изпращане на военни в Украйна

Словашкият премиер вижда риск от ескалация на конфликта