Кремъл заяви, че приветства предложението на Ватикана да предостави платформа за преговори за разрешаване на украинския конфликт, но позицията на Киев прави това невъзможно, съобщава "Ройтерс".

"Разбира се, ние приветстваме такава политическа воля, но като се има предвид де факто и де юре ситуацията, която имаме сега от украинска страна, не могат да се търсят подобни платформи", отбеляза Дмитрий Песков говорител на руския президент.

Преди 10 дни в интервю за в. "Стампа" папа Франциск повтори, че Ватиканът е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта между Русия и Украйна.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди повече от девет месеца, няколко страни, сред които Турция, Израел и Китай, бяха откроявани като потенциални посредници в конфликта.

Папата призова Украйна да бъде "далновидна" за постигане на мир

Папата призова Украйна да бъде "далновидна" за постигане на мир

Той намеква, че Киев трябва да направи "отстъпки"

Москва обвини Киев, че затваря перспективата за преговори, като изключва ангажимент с президента Владимир Путин, но Украйна се възпротиви на идеята да отстъпи своя територия, превзета в това, което тя и Западът считат за заграбване на земя в имперски стил.

Украинският президент Володимир Зеленски вече заяви, че Украйна е готова за мир, но само при условията, които ще възстановят цялата окупирана територия.

От своя страна преди дни папа Франциск призова управляващите в Украйна да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, вероятно намеквайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната.

Папа Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и неколкократно предупреди, че има опасност кризата да доведе до използването на ядрени оръжия, което би имало неконтролируеми последствия в световен мащаб.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Папа Франциск иска мир, а не просто примирие в Украйна

Ватиканът предлага да посредничи за прекратяване на конфликта