Лидерите на Украйна ще трябва да бъдат "далновидни", за да осигурят мир, каза папа Франциск в петък, предполагайки, че Киев ще трябва да направи отстъпки, за да прекрати войната с Русия, предава Ройтерс.

По-рано този месец папата призова за прекратяване на огъня, за да се предотврати рискът от ескалация на конфликта и помоли Бог да "побърза" да го прекрати.

В отворено писмо, публикувано в петък, за да отбележи деветте месеца от руската инвазия, папа Франциск похвали силата на украинците пред лицето на атаката.

"Светът видя смел и силен народ, народ, който страда и се моли, плаче и се бори, съпротивлява се и се надява - благороден и мъченически народ", пише той.

Той каза още, че се моли за управляващите в Украйна. "На тях лежи задължението да управляват страната в трагични времена и да вземат далновидни решения за мир и развитие на икономиката по време на унищожаването на толкова много жизненоважна инфраструктура."

Президентът Володимир Зеленски вече заяви, че Украйна е готова за мир, но само при условията, които ще възстановят цялата окупирана територия.

В интервю, също публикувано миналата седмица, папата каза, че Ватикана е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на войната.

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Папата сравни руската война в Украйна с Гладомора на Сталин

Украинците страдат от "мъченичеството на агресията"