Намаляването на добива на петрол, договорено от групата ОПЕК+, ще отнеме време, за да започне, заяви Кремъл във вторник, след като потвърди, че президентът Владимир Путин ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в сряда, предава "Ройтерс".

Путин също ще бъде домакин на иранския президент Ебрахим Раиси в Москва на следващия ден, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия си сътрудничи и с трите страни от групата производители на петрол ОПЕК+, които миналата седмица обявиха нови доброволни съкращения на производството, които бяха посрещнати скептично от петролния пазар поради съмнения дали ще бъдат напълно изпълнени.

Цените на петрола паднаха с 2% миналата седмица след съобщението на ОПЕК+.

"Факт е, че има определени процеси на инерция на петролния пазар, той е много голям и тежък. Затова понякога ефектът е със закъснение. Затова координацията ще продължи", каза Песков.

Попитан дали Путин ще обсъди сътрудничеството на петролния пазар по време на пътуването си в Персийския залив, говорителят каза: "Тези дискусии се провеждат в рамките на формата ОПЕК+, но разбира се, сътрудничеството в тази област винаги е на дневен ред."

Петролната дипломация на Путин

Петролната дипломация на Путин

Руският президент ще посети Саудитска Арабия и ОАЕ

Посещението идва, след като ОПЕК+ се съгласи миналия четвъртък за доброволни съкращения на доставките на обща стойност около 2,2 милиона барела на ден, включително удължаване на съществуващите саудитски и руски доброволни съкращения от 1,3 милиона барела на ден.

Освен енергийните въпроси, Путин се стреми да се ангажира с държавите от Персийския залив като част от стремежа си да изгради глобални съюзи с незападни страни и да демонстрира това, което според него е неуспехът на Съединените щати и техните съюзници да изолират Русия със санкции заради конфликта в Украйна.

Песков каза, че дневният ред за посещението в Москва на иранския президент Раиси в четвъртък все още е в процес на подготовка, но вероятно ще включва регионални въпроси, включително войната в Газа между Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас.

Иран подкрепя врага на Израел Хамас, докато Русия ядоса Израел, като прие делегация на Хамас в Москва.

Русия също използва ирански дронове в конфликта в Украйна.

Президентът на Бразилия обеща да покани Путин на срещата на Г-20 през 2024 г

Президентът на Бразилия обеща да покани Путин на срещата на Г-20 през 2024 г

Все още няма отговор от Кремъл