Според британското разузнаване Москва е изправена пред "дилема" във връзка с възможен пробив от страна на украинските сили на отбраната на руските въоръжени сили в две посоки.

"Начинът, по който Русия работи за подобряване на отбраната си, предполага, че командването вероятно е обезпокоено от възможността за големи украински офанзиви в две посоки: или в северната част на Луганска област, или в Запорожие", твърди британското разузнаване.

В ежедневния си доклад анализаторите посочват, че Русия е засилила отбраната си в централната част на Запорожка област и в Южна Украйна - особено между Василовка и Орехов. Русия поддържа големи сили в този сектор, съобщава британското военно разузнаване в последната си справка.

Ракети удариха две топлоцентрали в района на Донецк

Ракети удариха две топлоцентрали в района на Донецк

При инцидента има пострадали

Анализаторите обясняват, че голям украински пробив в Запорожка област би подкопал сериозно жизнеспособността на руския "сухопътен мост", свързващ руската Ростовска област с Крим.

А успехът на Украйна в Луганск би подкопал още повече обявената от Русия военна цел за "освобождаване" на Донбас. Луганска област беше всъщност единствената напълно попаднала под контрола на руската армия област по време на офанзивата от четирите украински области, анексирани от Русия

"Решението на коя от тези заплахи да се противодейства първо вероятно е една от основните дилеми за руснаците", се казва в доклада на британското разузнаване.

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

Запасите от балистични ракети на Русия са намалели