Кремъл заяви в петък, че приема отрицателно решението на британския отбранителен концерн BAE Systems да се установи в Украйна, добавяйки, че всички съоръжения, произвеждащи оръжия, използвани срещу Русия, ще станат мишени за руската армия, предава Ройтерс.

Попитан за този ход говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Разбира се, всякакви съоръжения за производство на оръжия, особено ако тези оръжия стрелят по нас, те стават обект на специално внимание за нашите военни".

Този ход няма да повлияе на хода на конфликта в Украйна, нито ще допринесе за намаляване на бойните действия, каза той.

BAE Systems, най-голямата британска отбранителна компания, заяви в четвъртък, че е създала звено в Украйна и е подписала споразумения с правителството за увеличаване на доставките на Киев на оръжия и оборудване.

В него се казва, че този ход ще позволи на BAE да работи директно с Киев, за да проучи потенциални партньори за план за производство на 105-милиметрови леки оръдия, вид артилерийско оръжие, в Украйна и за по-добро разбиране на изискванията за отбрана на Украйна.

BAE е произвела голяма част от оборудването, предоставено на Украйна от Великобритания и други правителства, за борба с руската инвазия.

Великобритания е ключов доставчик на оръжия и боеприпаси за Украйна и през май стана първата страна, която започна да доставя на Киев крилати ракети с голям обсег.

Западните отбранителни компании обмислят възможностите за производство на оръжия в Украйна спрямо възможните рискове за сигурността, съобщи Ройтерс през юни.

Германският концерн Rheinmetall започва да ремонтира танкове в Украйна

Германският концерн Rheinmetall започва да ремонтира танкове в Украйна

Берлин се е отказал да прави ремонтна база в Полша