"Германските агенции за сигурност бият тревога: Русия не само води кибервойна с Германия и Запада - Москва също умишлено се стреми към германските патенти, технологии и все по-често до цели компании".

За това бие тревога германският таблоид "Билд".

Целта е модернизация на западащата руска военна индустрия, която отчасти технологично изостава. Според разследващите и специалните служби за тази цел самите специални служби на Москва целенасочено действат на германска територия.

"В края на краищата" не може да се постигне много без западните технологии ", каза бивш ръководител на германската разузнавателна служба в разговор с "Билд"." Русия отдавна не познава граници ", обобщи друг източник.

Руски хакери пак ударили германски депутати?

Руски хакери пак ударили германски депутати?

Хакерите са използвали фишинг имейли

По-конкретно говорим предимно за модернизация на големи бойни системи - включително руска ракетна технология, варираща от конвенционални крилати ракети до ракети с ядрена бойна глава.

"Руските изследвания в областта на космоса и ракетостроенето изостават, голяма част от това, което президентът Владимир Путин твърди, че е чудо - оръжие, е остаряло, не подлежи на масово производство - или просто е измислено", каза германски експерт по ракетна наука, който познава Русия много добре.

В Украйна се похвалиха с ракета, която кара Русия да "полудява"

В Украйна се похвалиха с ракета, която кара Русия да "полудява"

"Към настоящия момент няма противодействия на тази ракета"

Неотдавнашен пример: в Хамбург, в началото на март, предимно незабелязано от обществеността, двама предприемачи от южната част на Германия бяха осъдени от клона на Върховния регионален съд, отговарящ за делата за шпионаж. (...) И двамата доставили машини на Москва и химикали, които да се използват за производството на ракетно гориво.

След нападението над Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. стоките, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, са под ембарго и не могат да бъдат изнесени за Русия.

Руските специални служби целенасочено се обръщат към руски и руско-германски предприемачи и ги инструктират да използват своите бизнес връзки, за да купуват стоки на Запад, чийто износ е ограничен, разкрива схемата един от разследващите.

Той посочва, че в тези търговски операции се използват кухи фирми, които са създадени и се намират под контрола на разузнаването на Кремъл.

Според високопоставени служители на западните разузнавателни служби от 2018 г. руснаците активно се опитват да извличат критични компоненти и продукти в Германия и други западни страни и да заобикалят настоящия контрол на износа.

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

САЩ наложиха забрана на търговията с оръжие с Русия

Причината за това е действията на руските власти срещу Навални

И Русия все повече избира нови пътища - коментира "Билд". - Цели фирми се купуват благодарение на олигарси и акции в западни предприятия. (...) Бивш висш служител на германското разузнаване описва целевите компании за такива придобивания по следния начин: Това се отнася за фирми с познания и опит в производството на стратегически важни военни продукти. Става дума за модерни конвенционални бойни системи, но предимно химически оръжия и ракетни системи за ядрени оръжия.

"В момента германските и преди всичко американските специални служби бият тревога за планираната продажба на алуминиевите заводи в Райнфелден на руски олигарси. Предполага се, че фабриките ще бъдат продадени на руския концерн "Русал", собственост на кремълските олигарси Олег Дерипаска и Виктор Векселберг. И двамата са в американските списъци със санкции, а имуществото им в САЩ е замразено.

"Билд" припомня, че фабриките в Райнфелден имат 70 патента. "Русал" е един от доставчиците на руската отбранителна индустрия. Експертите се опасяват, че по този начин руската отбранителна индустрия ще може да използва важни немски ноу-хау и в бъдеще.

Със съкращения