Светът е твърде голям, за да могат САЩ и Европа да изолират, която и да е страна. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков на редовен брифинг тази сутрин. Той заявява и че западните санкции спрямо Русия не означават нейната изолация. "Русия е твърде голяма, за да може някой да се абстрахира от нея."

Въпреки това изявление Песков признава, че ситуацията в руската икономика е извънредна, изисква мерки и ежедневни консултации с президента. Не счита обаче за нужно всички мерки, които руските власти предприемат да бъдат огласявани.

"Както знаете, в света има много повече страни, които имат много по-балансирано, а и по-разумно отношение към динамиката на международните отношения. Затова предпочитаме да не говорим, но сме убедени, че не бива да говорим за изолация", каза Песков, когато журналисти го попитаха дали Кремъл се притеснява от изолацията на Русия заради налагането на санкции от западните страни, включително САЩ.

Говорителят на Путин заявява и че Кремъл се надява Западът да промени настоящата "твърде емоционална позиция" по отношение на Русия.

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

ООН започва разследване за военни престъпления при руското нахлуване в Украйна

Създават международна комисия…

Говорителят на руския президент коментира и информацията за арестуване на активи и имущество на руски бизнесмени по света и нарече действията на западните страни "посегателство върху свещеното право на собственост", иронизирайки принципите на капитализма. "Това е квинтесенцията на икономическия бандитизъм. Това е посегателство върху свещеното право на собственост. Това не е нищо друго освен посегателство върху свещеното право на собственост, което не е оправдано по никакъв начин - нито от правна, нито от икономическа, нито от морална гледна точка", заявява Дмитрий Песков.

Владимир Путин не е актьор и не обича да го безпокоят...

Интересен момент от брифинга е изказаната молба от страна на журналисти президентът да излиза по-често пред обществото и да се изявява публично, на което Дмитрий Песков казва, че Путин не е актьор.

"Владимир Путин не е актьор и не обича да го безпокоят... Със сигурност ще се опитаме да покажем повече от него. Но въпросът е, че Путин все пак не е актьор. Той работи като президент и не обича да го прекъсват, когато води важни международни преговори по телефона", казма Песков.

Законът, който предвижда наказания за дискредитиране на руската армия, е бил спешно необходим заради безпрецедентната информационна война, която се води срещу Русия, обоснова вчерашната законодателна инициатива Песков. "Законът е приет и трябва да бъде приложен, нашият парламент гласува за него", заяви говорител на Кремъл в отговор на въпрос как руснаците могат да изразят своето мнение, ако то не съвпада с официалното.

Говорителят на Кремъл подчерта, че човек може да изразява своята гледна точка в рамките на закона, а и може да се консултира с юристи.

Законът за фейкове срещу руската армия ще се прилага и за чужденци

Законът за фейкове срещу руската армия ще се прилага и за чужденци

Остава неясно кака точно ще се прилага срещу лица намиращи се в чужбина