Кремъл заяви в сряда, че разследването на самолетната катастрофа, при която загина основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, разглежда възможността тя да е била причинена умишлено, което е първото изрично признание, че той може да е бил убит, предава Ройтерс.

"Очевидно е, че се разглеждат различни версии, включително версията - знаете за какво говорим - да кажем, умишлено зверство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Нека изчакаме резултатите от нашето руско разследване."

Частният самолет Embraer, с който Пригожин пътуваше за Санкт Петербург от Москва, се разби северно от Москва, убивайки всичките 10 души на борда на 23 август, включително две други висши фигури на Вагнер, четиримата му бодигардове и трима души екипаж.

Причината все още не е ясна, но жители на село в близост до местопроизшествието са казали пред Ройтерс, че са чули трясък и след това са видели самолета да пада на земята.

Самолетът се разби точно два месеца, след като Пригожин организира бунт срещу руското военно ръководство.

Русия е информирала бразилския орган за разследване на самолети, че няма да разследва катастрофата на бразилския самолет Embraer съгласно международните правила "в момента", заяви Бразилският център за разследване и предотвратяване на аеронавигационни инциденти (CENIPA) пред Ройтерс.

Попитан за тази информация, Песков каза: "Първо, разследването е в ход, с това се занимава Следственият комитет".

"В този случай не може да става дума за никакъв международен аспект", каза Песков.

Шест дни след смъртта си Пригожин беше погребан на скромна церемония в Санкт Петербург, съобщи неговата пресслужба във вторник. Руският президент Владимир Путин не присъства на погребението.

САЩ отново намекват за участие на Кремъл в смъртта на Пригожин

САЩ отново намекват за участие на Кремъл в смъртта на Пригожин

"Всички знаем, че Кремъл има дълга история на убийства на противници", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер