Кремъл отхвърли призивите на някои европейски лидери за визова забрана за руски туристи, определяйки предложенията като "ирационални" и като най-новата проява на антируската програма на Запада, съобщава "Ройтерс".

На среща в Прага тази седмица външните министри на Европейския съюз ще обсъдят призива на балтийските държави и някои други страни да бъде преустановено издаването на визи на руснаците за достъп до Шенгенската зона за свободно движение на 26 държави на ЕС.

Стъпка по стъпка, за съжаление, както Брюксел, така и отделни европейски държави демонстрират абсолютна липса на разум, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Разнобой в ЕС за пълната визова забрана за руснаци

Разнобой в ЕС за пълната визова забрана за руснаци

Германия и Франция искат да се борят за "сърцата и умовете" на руското население

По негови думи действията на Европа спрямо Русия "граничат с лудост", което прави възможно Брюксел да въведе подобна забрана в бъдеще.

Разбира се, подобни решения не могат да останат без отговор, категоричен бе Песков, без обаче да уточни каква може да е ответната мярка на Русия.

Освен това той обвини Брюксел, че принуждава европейците да плащат за неговата "ирационална и абсурдна" енергийна политика, докато Съединените щати прибират цялата печалба.

Песков подчерта, че проблемите с доставките на руски газ през газопровода "Северен поток" за Европа се дължат единствено на западните санкции и свързаните с тях технологични проблеми.

Ще успеят ли приятелите на Кремъл на Запад да спасят Путин

Ще успеят ли приятелите на Кремъл на Запад да спасят Путин

Диктаторът в Русия е в капан и е отчаян