Кремъл реагира хладно във вторник на призива на френския президент Еманюел Макрон за примирие в международните конфликти по време на Олимпиадата в Париж, заявявайки, че Украйна може да го използва като възможност за прегрупиране и превъоръжаване, предава "Ройтерс".

Преустановяването на въоръжени конфликти по време на "олимпийското примирие" е дългогодишна традиция и Макрон каза в интервю в понеделник, че ще работи за постигането на такова, когато Париж е домакин на летните игри от 26 юли до 11 август.

Запитан относно коментарите на Макрон, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че както президентът Владимир Путин, така и руските военни са "забелязали, че като правило режимът в Киев използва такива идеи и инициативи, за да се опита да прегрупира, превъоръжи и така нататък".

Той не цитира нито един конкретен случай, когато Украйна се е държала по този начин. 

Песков не изключи олимпийско примирие, но каза, че все още никой не е направил официални стъпки в тази посока.

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Той се надява на подкрепата на Пекин

Русия си върна инициативата след превземането на град Авдеевка през февруари. Украинските сили изпитват недостиг на боеприпаси, тъй като военната помощ остава задържана в Конгреса на САЩ, а президентът Володимир Зеленски каза, че Русия може да започне голяма офанзива в края на пролетта или лятото.

В интервюто си за френски медии Макрон каза, че Франция ще "направи всичко", за да постигне примирие в конфликтите в Украйна, Газа и Судан и че ще ангажира китайския президент Си Дзинпин по въпроса.

"Това е възможност, в която ще се опитам да привлека много от нашите партньори. Китайският президент идва в Париж след няколко седмици, ще го помоля да ми помогне", каза той.

Песков, в отговор на отделен въпрос за Китай, каза, че позицията на Пекин по украинския конфликт е "много балансирана и конструктивна".

Китай, който не осъди нахлуването на Москва и значително засили търговията с Русия от началото на войната, предложи мирна инициатива миналата година, състояща се от набор от общи принципи, които не включват специфики за това как да се сложи край на конфликта.

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

На среща с чешкия премиер, Байдън напомни на Конгреса за Украйна

Петр Фиала ще се срещне с депутати на Капитолийския хълм във вторник