Малко вероятно е срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън в Женева в сряда да доведе до конкретни споразумения, но преговорите все пак биха били полезни. Това заяви говорител на Кремъл, цитиран от "Ройтерс".

Утре лидерите на двете страни ще се срещнат за първи път, откакто Байдън стана президент, тъй като двустранните отношения са на най-ниската си точка от години.

Съветникът на Путин по външна политика Юрий Ушаков заяви, че в понеделник програмата на срещата е потвърдена в телефонно обаждане между него и съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

На дневен ред ще бъдат ядрената стабилност, климатичните промени, киберсигурността и съдбата на граждани на САЩ и Русия, които са в затвори на другата страна.

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън-Путин

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън-Путин

Москва е предпазлив оптимист

"Не съм сигурен, че ще бъдат постигнати споразумения. Гледам на тази среща с практически оптимизъм", посочи Ушаков.

Байдън, който през март нарече бившия служител на КГБ Путин убиец, обяви, че Русия има неприемливо поведение в редица отношения. Той също така говори за "дилемите" на Русия - нейния постсъветски икономически срив, "пресилеността" й в Сирия и проблемите с коронавируса.

По време на телефонно обаждане през април Байдън предложи среща на върха с Путин за разрешаване на споровете им.

Двустранните отношения между Русия и САЩ се сринаха до нивото след Студената война след анексирането Украйна от Русия през 2014 г. Вашингтон обвини Москва и в намеса в президентските избори през 2016 г., налагайки санкции на руски компании и частни лица.

Байдън лаконичен: Готов съм на преговори с Путин, ако той пожелае

Байдън лаконичен: Готов съм на преговори с Путин, ако той пожелае

Съюзниците в НАТО не го осъждат заради срещата