Крим подготвя официално обръщение към ООН заради водната блокада, организирана от Украйна. Това обяви пред "Новости" постоянният представител на Крим при президента на Русия, вицепремиерът на регионалното правителство Георги Мурадов.

"Ние не сме скандалисти, но не възнамеряваме да мълчим по този въпрос. Светът трябва да знае истината", подчерта той.

В същото време Мурадов отбеляза, че Русия била способна да реши най-трудните проблеми на Крим и нееднократно била доказвала това.

В Крим обмислят сезиране на международните институции за водната блокада от Киев

В Крим обмислят сезиране на международните институции за водната блокада от Киев

Кримчани се опасяват от натравяне на водата, ако падне блокадата

"Ние няма да искаме вода от Украйна. Украинските националисти не трябва да се радват, че успяха да създадат затруднения на кримчани. Скоро радостта им ще бъде заменена от изнемощели и завистливи лица. Крим определено ще реши проблема с недостига на вода", изтъкна вицепремиерът.

Той обясни, че това се планира да стане за сметка на прясна вода, активното използване на пречиствателни съоръжения и евентуалното изграждане на изкуствени водоеми и обезсоляващи станции.

По думите му Русия е отпуснала значителни средства, така че Крим да не зависи от враждебните власти в Украйна, която може, в нарушение на всички международни правни норми, да блокира канала.

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Зеленски обяви подготовка на стратегия за деокупация на Крим

Стратегията предвижда и реинтеграция на полуострова

"Те нямаха право да блокират водните артерии. Това е недопустимо в цивилизованите страни", подчерта постоянният представител.

По-рано Украйна осигуряваше до 85% от нуждите на Крим от прясна вода през идващия от Днепър Севернокримски канал. След окупацията полуострова от Русия обаче доставката на вода през канала към Крим беше напълно прекъсната едностранно. Въпросът с водоснабдяването беше решен чрез добиване на вода от подземни източници и естествени водоеми, които през последната година станаха значително по-плитки заради ниското количество валежи. Поради недостига на вода в редица региони на Крим в домовете е въведено режимно подаване на вода, водоснабдяването на Симферопол е основно преориентирано към артезиански източници.

Руското правителство е изготвило комплексен план за осигуряване на надеждно водоснабдяване на полуострова. За изпълнението му бяха отпуснати около 50 млрд. рубли.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник