Сепаратистката политика на босненския сръбски лидер Милорад Додик е ключово предизвикателство за Дейтънското споразумение, сложило край на етническата война в Босна от 1992-1995 г., каза в интервю в сряда върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина (БиХ) Кристиан Шмид, цитиран от Ройтерс.

Додик, който е президент на Република Сръбска в състава на БиХ , отдавна се застъпва за отделянето на доминирания от сърби регион от БиХ.

"Той не приема Босна и Херцеговина, той дава ускорение, което е абсолютно погрешно", каза Шмид, бивш министър от германското правителство, който действа като международен върховен представител, натоварен с гражданското прилагане на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г.

"Това е опасност", каза Шмид, който като върховен представител е и основен тълкувател на мирните споразумения и има правомощия да налага закони и да уволнява длъжностни лица, смятани за възпрепятстващи мира.

Дейтънските споразумения разделиха страната , в която над 100 000 души бяха убити по време продължила три години и половина война, на две автономни области, Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация, свързани чрез слабо централно правителство.

Додик беше обвинен през август от държавните прокурори в неспазване на решенията на Шмид, след като той подписа два закона, които Шмид беше отменил за нарушаване на конституцията и условията на мирното споразумение.

Миналия месец Додик, проруски политик и смятан за приближен на Владимир Путин забрани на Шмид, който според него не е легитимен пратеник, тъй като не е бил одобрен от Съвета за сигурност на ООН, да влиза в региона, докато неговите поддръжници започнаха протести срещу обвинението му на административните граници между двамата региони под мотото "Границата съществува".

"Той (Додик) си играе с Република Сръбска, сякаш не е имало Дейтънско споразумение, а това е предизвикателство и е опасно, ние не можем да продължаваме това", каза Шмид.

Додик отива на посещение в Русия през ноември

Додик отива на посещение в Русия през ноември

Президентът на Република Сръбска е известен съюзник на Путин

Върховният представител предупреди, че Додик може да се окаже със своите хора в нещо като Приднестровието, препратка към проруския регион на Източна Молдова, който се отцепи през 1992 г., но все още не е признат от международната общност.

Той също така каза, че международните партньори, които преговарят за интеграция на БиХ с Европейския съюз, не трябва да преговарят с националиста Додик по основни въпроси.

"Силно вярвам в европейската интеграция, но не в условията, фиксирани от Додик, а в европейските стандарти", каза Шмид.

Той също така предупреди срещу намесата на съседните Хърватия и Сърбия във вътрешните въпроси на БиХ и каза, Русия като съюзник на Сърбия също може да играе разрушителна роля.

И Додик тръгва по стъпките на Путин със закон за "чуждестранните агенти"

И Додик тръгва по стъпките на Путин със закон за "чуждестранните агенти"

Република Сръбска става все по-авторитарна, смята опозицията