Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще посети Русия през ноември тази година. Това заяви ръководителят на представителството на републиката в Москва Душко Перович в интервю за "Известия".

"Посещението ще бъде в началото на ноември тази година. След това ще пристигнат нашите депутати. Ще бъде около края на ноември - началото на декември", каза той.

По-рано президентът на Република Сръбска каза в интервю за RTRS, че би искал да проведе среща с руския президент Владимир Путин преди края на 2023 г.

Стотици босненски сърби подкрепиха Додик с плакати на Путин

Стотици босненски сърби подкрепиха Додик с плакати на Путин

Съден за сепаратизъм, лидерът им може да получи 5 години затвор

Припомняме, че Додик, който има близки връзки с Путин, открито се стреми да отдели босненски сръбски територии от останалата част на Босна и да ги присъедини към съседна Сърбия.

Заради това той беше санкциониран от САЩ през 2017 г.

Притесненията са, че Сърбия, съюзник на Русия, може да разпали напрежението на Балканите, за да отклони поне част от вниманието на света от войната в Украйна.

Босненските прокурори искат повдигане на обвинения срещу Додик за неговите сепаратистки действия и за неспазване на решенията на международен служител, който наблюдава мира в страната.

Той може да получи до пет години затвор, ако бъде осъден от босненски съд по тези обвинения.

Ако му бъде издадена осъдителна присъда, това би означавало край на политическата кариера на Додик.

От друга страна, ако Додик не признае присъдата, това може да доведе дo задълбочаване на процесите на отцепване на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

В края на август, Додик каза, че Босна и Херцеговина трябва да кандидатства за присъединяване към групата БРИКС като алтернатива на Европейския съюз (ЕС).

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Поредна спорна изява на босненския сръбски лидер

Дори на фона на войната в Украйна Додик поддържа близки отношения с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на Република Сръбска, ход, който беше критикуван от служители на ЕС и САЩ.

Европейската комисия (ЕК) бързо му напомни за значението на върховенството на закона, докато страната се стреми към членство в ЕС, особено след като Босна спечели статут на кандидат за ЕС миналия декември.