Британският премиер Дейвид Камерън бе подложен на остри критики по време на дебат в парламента днес, предаде АФП.

Повод за нападките стана негово изказване срещу имигрантите, с които лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин се е срещнал в събота в бежански лагери в Кале и Дюнкерк, за да види сам при какви условия живеят хората и да призове властите да направят повече, за да решат проблемите им.

Премиерът ги нарече "тълпа имигранти" и упрекна Корбин заради обещанието, което им дал, че "всички могат да дойдат в страната".

Ивет Купър, водеща фигура в Лейбъристката партия, изрази възмущение от изказването на Камерън и настоя той да се извини. В "Туитър", тя заяви, че подобни думи не подхождат на заемания от него пост.

Говорител на партията заяви, че не е редно да се говори така за хората, сред които семейства и малки деца, с които представителите им са се срещнали.

Припомня се, че премиерът не за първи път се изказва остро по темата. Миналата година той използва израза "рояк мигранти" и ги сравни с насекоми.

В плановете на Камерън е да бъдат приети в страната около 20 000 имигранти до 2020 година.

Бежанският лагер в Кале и щурмът на бежанци се превърна в огромен проблем и повод за конфликт между Франция и Великобритания.

В палатковия лагер край Кале живеят около 4 000 души. Основната им цел е да се доберат до Великобритания и да получат убежище там. Като цяло живеещите в палатковия лагер са бежанци и икономически мигранти от Северна Африка и страните от Близкия изток.

Британците смятат, че френските власти са длъжни да задействат военни подразделения за охраната на пристанището.