Десетки роднини на затворници, задържани в Ел Салвадор по време на извънредното положение, призоваха Върховния съд да постанови, че предстоящите "масови процеси" срещу заподозрени членове на престъпни групи са противоконституционни, съобщава "Ройтерс".

Конгресът на Ел Салвадор, който се контролира от управляващата партия на президента Найиб Букеле, одобри специални извънредни разпоредби през юли, които позволяват да бъдат съдени по групи хора с установени връзки с престъпни банди. Това означава, че офисът на главния прокурор може да използва едни и същи доказателства, за да съди хора, които са взаимно свързани по фактори като района, в който са извършени престъпленията, в рамките на период от две години.

Някои критици се опасяват, че невинни хора, заловени по време на масовите арести в Ел Салвадор, които започнаха през март миналата година, може да бъдат осъдени заедно с виновните членове.

Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението на страната зад решетките

Президентът на Ел Салвадор вкара 2% от населението на страната зад решетките

Амбициозен план за намаляване на престъпността

"Този ​​закон е порочен и произволен, това, което иска, е да осъди много невинни хора", обяви пред журналисти Самуел Рамирес от Движението на жертвите на режима (MOVIR), което помага на роднините на заподозрени. "Ако човек е живял в общност, контролирана от банда и тази банда е извършила престъпление, той ще бъде обвинен за това престъпление."

През юли министърът на правосъдието Густаво Вилаторо съобщи, че до 900 обвиняеми от една и съща престъпна клетка могат да бъдат съдени заедно. Разпоредбите влязоха в сила през август, но все още не е определена дата за изпитанията.

Министерството на правосъдието и съдилищата не отговориха веднага на искания за коментар.

Полицията в Ел Салвадор смята, че в страната има още 43 000 души на свобода, обвързани с престъпни групи

Полицията в Ел Салвадор смята, че в страната има още 43 000 души на свобода, обвързани с престъпни групи

До тук силите за сигурност са арестували повече от 72 000 заподозрени членове на престъпни групи

Букеле, който се кандидатира за преизбиране през февруари, въпреки че конституцията забранява последователни президентски мандати, продължава действията срещу бандите, довели до ареста на повече от 73 000 души.

Важен елемент от кампанията е "мега-затвор", на 73 км югоизточно от столицата, в който са затворени около 12 000 заподозрени членове на бандата Mara Salvatrucha (MS-13) и съперничещата ѝ Barrio 18.

Властите твърдят, че това е най-големият затвор в Северна и Южна Америка и може да побере около 40 000 затворници.

Ел Салвадор разположи 10 000 войници в управляваното от банди столично предградие

Ел Салвадор разположи 10 000 войници в управляваното от банди столично предградие

Това е част от мащабна акция срещу престъпните банди