Около 200 германски полицаи са претърсили повече от 10 жилища в шест провинции като част от разследване срещу крайнодясна екстремистка групировка, заподозряна в планирането на въоръжени нападения срещу полицията, евреи и търсещи убежище. Това съобщиха от канцеларията на главния прокурор, цитирани от "Ройтерс".

Внезапните полицейски спецакции са били проведени в ранните сутрешни часове днес и са включвали претърсване на домовете на шестима души, за които се смята, че са основатели на новата групировка, и че седми човек, който е заподозрян в подпомагане на групировката, е получавал доставки.

"Целта на днешното претърсване е да се открият допълнителни доказателства за създаването на официална групировка, както и за предполагаеми планирани криминални действия и всякакви потенциални инструменти", се посочва в изявлението на прокуратурата.

Не се съобщават подробности за каквито и да е арести.

Допълва се, че заподозрените са комуникирали основно през социалните мрежи и се смята, че са започнали да планират въоръжени нападения през пролетта на 2016 г.

От прокуратурата не са назовали групировката, но германските медии съобщават, че спецакциите били насочени срещу членове на групировка, зовяща се "Граждани на Райха".

Групировката не признавала съвременна Германия като легитимна държава и твърди, че бившият, далеч по-голям "Германски Райх" е все още жив, въпреки разгромяването на нацистка Германия през Втората световна война.

Германското контраразузнаване предупреди през миналата година за нарастването на насилието, извършвано от крайнодесни елементи след навлизането на повече от 1 млн. мигранти в страната и призова за конкретни мерки за избягване на появата на "десни терористични структури".

Броят на крайнодесните екстремисти в Германия е скочил до 12 100 през 2016 г. от около 11 800 през 2015 г.