Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова Европейския съюз (ЕС) да ускори работата по деветия пакет от санкции срещу Русия, който трябва да предвижда строги ограничения на руската ракетна индустрия.

ЕС утвърди седмия пакет санкции срещу Русия
Обновена

ЕС утвърди седмия пакет санкции срещу Русия

На прицел е руското злато, въвеждат се изключения за авиацията и износа на петрол

Кулеба заяви това във вторник по време на онлайн брифинг, цитиран от "Укринформ".

"Призовавам всички мои колеги в ЕС и Европейската комисия (ЕК), както и сред страните членки на ЕС, да загърбят всякакви съмнения или, както е модерно да се казва, умората и бързо да приключват деветия санкционен пакет", заяви Кулеба.

Той добави, че санкциите наистина работят и отслабват военната машина на Русия.

Според Кулеба, новите санкции трябва да бъдат засилени, докато продължава агресията на Русия. Сектори, които са от особено значение за руската икономика, а именно енергетика, финанси, търговия, технологии, трябва да бъдат обект на санкции, за да се постигнат необходимите резултати.

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

Съюзът събрал доказателства, че безпилотните апарати се използват за удари срещу Украйна

Той подчерта, че новите санкции трябва да са насочени към руската ракетна индустрия. Тоест способността на Русия да произвежда нови ракети трябва просто да бъде унищожена, за да няма допълнителни ресурси за унищожаване на украински градове, украинската енергийна система и убийства на украински граждани.

Освен това Кулеба каза, че Украйна продължава да настоява за пълно енергийно ембарго върху руската енергия.

Припомняме, че през октомври ЕС прие осмия пакет от санкции срещу Русия заради незаконното анексиране на украинските Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.