След днешните удари по Харков, украинският външен министър Дмитро Кулеба отново призова Запада да помогне със системи за противовъздушна отбрана и най-вече със системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", най-ефективни срещу руски въздушни цели, цитира думите му руската служба на BBC.

"Без да назовавам никого по име или да засрамвам някого, отново призовавам страните, които имат системи "Пейтриът", да ускорят решенията и да предоставят тези системи на Украйна. Смятам, че седемте комплекса "Пейтриът" не са толкова висока цена за дългосрочен мир в Европа. Но те са необходими сега, не утре. За съжаление само думите на солидарност не прехващат руските ракети", отбеляза министърът.

Досега само Берлин се е ангажирал да предостави на Киев 3 от своите 11 системи "Пейтриът"

От европейски страни със системи "Пейтриът", Испания и Гърция досега са отказали да преразположат своите системи, въпреки че Мадрид изпраща ракети. Полша, критичен канал за оръжия, насочени към Украйна, също отказа даряването на една от своите системи, тъй като премиерът Доналд Туск настоява, че няма с какво да ги замени.

Една от причините за нежеланието да бъдат изпратени "Пейтриът" е, че те са скъпи - около 1 милиард долара на единица - и всяка изстреляна от тях ракета прехващач струва милиони.

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Страните не желаят да поемат удара върху собствената си противовъздушна отбрана