Украинският външен министър Дмитро Кулеба вярва, че посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Украйна ще доведе до известна деескалация на напрежението на източната граница на страната. "Да, това посещението ще доведе до определена степен на деескалация, но няма да премахне заплахите. Няма да бъде пълна деескалация", каза той в четвъртък на телевизионен канал 1 + 1, попитан дали " степента на напрежение ще намалее на границата, особено в контекста на"концентрацията на руските войски на източната граница на Украйна.

Кулеба заяви, че Киев и Вашингтон внимателно следят изтеглянето на руските сили от границата с Украйна. Той обаче смята, че процесът върви с темпо, което не е подходящо. Кулеба също смята, че посещението на Блинкън в Украйна се е превърнало в политически сигнал и средство за сдържане на Русия.

Припомняме, че вчера газопроводът "Северен поток 2", конфликтът в Донбас и Крим са основните теми на срещата между президента на Украйна Володимир Зеленски и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Киев в четвъртък, коментира украинският лидер след преговорите, той също благодари на САЩ за антируските санкции.

"Обсъдихме въпроса не само за окупацията на нашите територии, незаконното анексиране на Крим, обсъдихме въпроса за Северен поток 2 - това за Украйна също е много деликатен въпрос", коментира Зеленски и изрази благодарност за "мощната санкционна политика".

Зеленски бе изумен от информираността на екипа на американския дипломат за случващото се в Украйна. "Въпреки факта, че това е първата среща, има чувството, че не е първата, учуден съм, че екипът на Блинкън е добре запознат със случващото се у нас ... те познават много добре ситуацията в Донбас. Благодарен съм на САЩ, че ни подкрепят".

Зеленски и Блинкън обсъдиха също евроатлантическите стремежи на Киев, както и реформите в страната. "Обсъдихме въпроса за евроатлантическата ориентация на Украйна и работата, която Украйна извършва за насърчаване на реформите, изкореняване на корупцията и прилагане на целите, които съществуват между нашите страни", каза Блинкън.

Блинкен смята, че заплахите от Русия, която изтегли само част от войските и техниката от границите на Украйна, остават. "Заплахите за Украйна от Русия остават. В крайна сметка Русия изтегли част от войските, но значителна част остана. И изтегли част от оборудването, но част от него остава".

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Относно Китай, САЩ подкрепят международната система, основана на правилата след ВСВ