В Курска област тази нощ бе обявена опасност от ракетен удар и нападение от безпилотни летателни апарати (БЛА). Това съобщи изпълняващият длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов в канала си в Telegram.

"Ако сте у дома, трябва да се криете в стаи без прозорци с плътни стени: в коридора, банята, складовото помещение, ако сте на улицата, отидете в най-близката сграда или подходящ подслон", призова жителите на региона.

Ракетната заплаха по-късно е била отменена в района на Курск.

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Руското МО съобщи за възвръщането на 10 села в Курска област

Няма независимо потвърждениe на тази информация, но руското контранастъпление е отчетено от различни източници

Министерството на отбраната на Русия заяви по-рано тази седмица, че в рамките на два дни в резултат на контранастъпление в Курска област са освободени 10 населени места, контролирани от украинските въоръжени сили: Апанасовка, Бяхово, Вишневка, Викторовка, Внезапное, Гордеевка, Краснооктябрское , Обуховка, Снагост и 10-тий Октябр.

Освен това, според доклада, "две вражески контраатаки са били отблъснати" в посока на селата Фанасеевка и Снагост и "опитът за нападение е осуетен" в посока на селището Олговка.

Вечерта на 10 септември руски и украински телеграм канали започнаха да съобщават за настъплението на руските военни в Курска област, който беше нападнат от украинските въоръжени сили в началото на август.

По-специално, украинският проект Deep State съобщава, че руската армия е "започнала активни щурмови операции, транспортирайки бронирани машини първо през река Сейм, а след това през по-малки реки".

Русия се бори отчаяно да върне Курска област

Русия се бори отчаяно да върне Курска област

ISW не е видял доказателства за резултати от руското контранастъпление

Русия успя да прехвърли бронетанкови сили през река Сейм, въпреки украинските атаки по мостовете, пише американският военен експерт Роб Лий.

Руските провоенни телеграм канали твърдят, че руската армия бързо се придвижва на изток, в резултат на което успява да освободи Кореневския район на Курска област.

Съдейки по експертите на ISW, руските войски са успели да си върнат контрола над няколко населени места, но украинските въоръжени сили също са атакували настъпващите руски войски.

Украинските сили са очаквали контраофанзивата на Москва в руската Курска област. Това заяви президентът Володимир Зеленски в първия си коментар относно отблъскването на силите на Киев тази седмица - повече от месец след украинската инвазия. 

1 млрд. долара са икономическите щети от украинската офанзива срещу Курска област

1 млрд. долара са икономическите щети от украинската офанзива срещу Курска област

Над 150 000 души са евакуирани от началото на инвазията