Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че категорично се противопоставя на възможността мигрантите да търсят убежище в Европейския съюз от регионалните центрове за мигранти, като подават там молби.

"Ние ще създадем немислим фактор на гравитация", изтъкна Курц пред австрийска радиостанция, подчертавайки мащаба на риска, който такава ситуация би предизвикал, тъй като мигрантите биха могли да изберат опасните пътувания през Средиземно море, за да се доберат до Европа.

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единна политика по мигрантите

Има и общо решение за продължаване на санкциите срещу Русия…

Лидерите на страните членки на Европейския съюз решиха през миналата седмица да се насочат към създаването на центрове за мигранти извън ЕС, откъдето мигрантите могат да кандидатстват за убежище в Общността. Тези центрове трябва да бъдат координирани в сътрудничество с приемащите трети страни. Поради липса на консенсус обаче се предвижда по-нататъшно настаняване на кандидати за убежище в ЕС да бъде правено на доброволна основа.

Австрия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли. По време на председателството Австрия планира да постави фокуса върху проблема с миграцията и предоставянето на убежище, като тяхното мото е "Европа, която защитава".