Руските олигарси и апаратчиците от Кремъл може да открият по-късно тази седмица, че не са недосегаеми, когато нов сайт за изтекла класифицирана информация публикува компилация от стотици хиляди хакнати имейли и гигабайти от изтекли документи.

Мислете за сайта като за WikiLeaks, но без нежеланието на Джулиън Асандж да публикува руски тайни. Това съветва американският сайт Daily Beast.

Сайтът Distributed Denial of Secrets (DDoS) е създаден през миналия месец от правозащитници, борещи се за прозрачност. Съоснователят на сайта Ема Бест заяви, че руските течове, които ще бъдат публикувани утре, ще съберат на едно място десетки различни архиви от хакнат материал, които в най-добрия случай са трудни за намиране, а в някои случаи изглеждат изчезнали изцяло от интернет.

Шефът на ЦРУ уличи WikiLeaks, че обслужва Москва

Шефът на ЦРУ уличи WikiLeaks, че обслужва Москва

Призовава поддръжниците си да се внедряват в ЦРУ...

"Материали от политици, журналисти, банкери, хора в олигархически и религиозни среди, националисти, сепаратисти, терористи, действащи в Украйна", изтъкна Бест, която е журналист, чийто ресор е националната сигурност, и активист за прозрачност, допълвайки: "Стотици хиляди имейли, съобщения в "Скайп" и "Фейсбук", заедно с много документи."

DDoS е доброволческа инициатива, стартирала през миналия месец. Целта ѝ е да предостави на изследователи и журналисти централно хранилище, където те могат да намерят терабайти от хакнати и изтекли документи, които се появяват в интернет с нарастваща редовност. Сайтът е вид преподавателска библиотека или музей за изследователи на изтекла информация, който разполага с такава разнообразна информация като например файловете, които Северна Корея е откраднала от японската технологична компания Sony през 2014 г., както и изтекла информация от специалните служби на Азербайджан.

Руската секция на сайта вече включва изтекла информация от руското вътрешно министерство, части от които детайлизират разполагането на руските войски в Украйна в момент, когато Кремъл отричаше военно присъствие там. Макар че някои материали от този теч бяха публикувани през 2014 г., около половината от тях не бяха, а WikiLeaks отхвърли искането да публикува файловете две години по-късно в момент, когато Джулиън Асандж се фокусира върху разкриването на документи на американската Демократическа партия, предадени на WikiLeaks от хакери на Кремъл.

"Много от това, което WikiLeaks ще направи, е да организира и препубликува информация, която се е появила другаде", посочи Никълъс Уивър, изследовател в Калифорнийския университет в Бъркли, допълвайки: "Те никога не са го правили с нищо извън Русия."

Няма недостиг на информация. Макар и едва познати на Запад, хакерски групи като Shaltai Boltai, Украински кибералианс и CyberHunta от години проникват и разкриват руски тайни. Тези течове обаче трудно могат да бъдат намерени, особено ако не можете да четете руски, пишат от Daily Beast за своята американска аудитория.