Около 3500 руски граждани в Латвия ще получат тази седмица писма от миграционните власти с молба да напуснат страната, съобщава ДПА.

Правителството съобщи на 21 септември, че те не са подали документи за удължаване на разрешението за постоянно пребиваване, или не са се регистрирали за изпит по латвийски език до 1 септември.

Те трябва да напуснат Латвия до 30 ноември, се казва в съобщението.

Припомня се, че поправка, приета от парламента през 2022 г., затегна правилата за пребиваване на руски граждани в отговор на войната в Украйна.

За да продължат да живеят в Латвия, те трябва да кандидатстват за статут на постоянно пребиваване и да докажат добро владеене на латвийски език.

Латвия спря напълно издаването на визи за руснаци

Латвия спря напълно издаването на визи за руснаци

След последните събития в Русия

От 26 юни Латвия спря приемането на всички видове заявления за визи за граждани на Руската федерация.

"Поради непредсказуемото развитие на вътрешнополитическите събития в Русия от 26 юни 2023 г. дипломатическите и консулските мисии на Латвия в чужбина преустановиха приема на всички видове заявления за визи от руски граждани", гласеше съобщението на сайта на Министерството на външните работи на Латвия.

Напрежението между държавите тлее отдавна. 

През януари, Русия реципрочно експулсира посланика на Латвия след решението на Рига да изгони руския посланик от територията си.

Русия реципрочно гони посланика на Латвия

Русия реципрочно гони посланика на Латвия

Дипломатът има две седмици да напусне страната

През есента на 2022 г. Латвия, Литва и Естония затвориха достъпа за руснаци - включително зa тези с шенгенски визи, издадени от други държави.

Гражданите на Руската федерация могат да получат например хуманитарни визи.

Руските граждани бяха задължени да преминат тест за владеене на държавния език, ако искат да получат удължаване на разрешението за пребиваване.

Латвия бе сред страните, които помагат и военно на Украйна.