Латвия скоро ще може да доставя на Украйна дронове и радарни отбранителни системи, произведени в страната като част от военно-техническото сътрудничество между украинския и латвийския бизнес. Това съобщи в интервю за Ukrinform украинският посланик в Латвия Анатолий Куцевол.

"Мисля, че с течение на времето ще имаме повече съобщения в медиите за трансфера на латвийски дронове и радарни отбранителни системи в Украйна", каза той.

"Има и други области на сътрудничество, но те не могат да бъдат назовани сега от съображения за сигурност", добави той.

Латвия се превърна в един от най-верните поддръжници на Украйна след избухването на пълномащабната война и годишно отделя 0,25% от своя БВП за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Латвия ще прехвърли на Украйна системи за ПВО и разузнавателни дронове

Латвия ще прехвърли на Украйна системи за ПВО и разузнавателни дронове

Латвия отделя годишно 0,25% от БВП за военна подкрепа на Украйна, подчерта ръководителят на латвийското правителство.

Латвийският премиер Евика Силина по-рано през април каза, че военната помощ на Рига за Киев възлиза на 392 милиона евро от февруари 2022 г.

Латвия също създаде международната коалиция за дронове за Украйна заедно с Обединеното кралство през януари, за да подсили украинския арсенал от безпилотни летателни апарати (БЛА).

Последният пакет от военна помощ на Латвия за Украйна беше обявен от премиера Евика Силина на 30 април и има за цел да "подобри противовъздушната отбрана и разузнавателните способности на Украйна".

Латвия е готова за всякакъв вид финансиране на военния капацитет на ЕС

Латвия е готова за всякакъв вид финансиране на военния капацитет на ЕС

Това каза Евика Силиня на пресконференция в германската столица с канцлера Олаф Шолц.

Пакетът включва зенитни оръдия, тактически безпилотни системи за наблюдение и "други основни материални и технически активи за въоръжените сили на Украйна", каза Силина на X.

Всяка пратка помощ утвърждава отношенията между Латвия и Украйна и "нейната борба срещу агресора Русия, която е най-голямата заплаха за световния мир и сигурност", добави Силина.

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

До момента Западът се пазеше от контронтация с Русия, но този подход се променя