Решението на САЩ да признае Голанските възвишения като част от територията на Израел е умишлена демонстрация на арогантна безнаказаност, коментира руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу след среща на Съвместна група за стратегическо планиране, съобщава ТАСС.

"Освен това много хора анализират тази стъпка в контекста на предстоящите избори в Израел, но има, разбира се, и друго измерение", отбелязва руският външен министър.

САЩ разкъсани от критика в Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения

САЩ разкъсани от критика в Съвета за сигурност на ООН за Голанските възвишения

Държавите категорично застанаха зад Сирия

"Чувствам, че това е съзнателна, умишлена демонстрация на арогантна безнаказаност със заплахи, ултиматуми и санкции, това са като цяло всички инструменти, които се използват в американската външна политика", коментира той.

"Тъжно е, но се наблюдава подобно отношение към международното право навсякъде", подчертава министърът.

Той цитира прекратяването на участието на Съединените щати в съвместния цялостен план за действие за разрешаване на иранския ядрен въпрос като ярки примери за такова поведение на Вашингтон.

ЕС не признава израелския суверенитет над Голанските възвишения

ЕС не признава израелския суверенитет над Голанските възвишения

Позицията на ЕС по казуса не се е променила

Всичко това е "грубо, пряко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която одобри плана, като се нарушават всички възможни принципи, които са в основата на междудържавното общуване, залегнало в Устава на ООН", обяснява Лавров.

"И, разбира се, подобно отношение към решенията на Съвета за сигурност на ООН по въпросите на близкоизточното регулиране и по-специално на Голанските възвишения е допълнителен пример за всичко, за което говорих", допълва той.

Помпео предполага, че Бог е изпратил Тръмп да спаси еврейския народ от Иран

Помпео предполага, че Бог е изпратил Тръмп да спаси еврейския народ от Иран

Така както царица Естер ги спасява през 400-та г. пр.н.е. от персийския цар Асуир

Руският външен министър добави, че руските и турските военни са в постоянно взаимодействие, "стъпка по стъпка" в посока на изпълнение на съвместен меморандум за деескалация в Идлиб.

Лавров счита, че е необходимо да се възстанови положението на източния бряг на Ефрат в Сирия, както е било преди нахлуването на САЩ.

"Като говорим за източния бряг на Ефрат, там, в допълнение към факта, че Съединените щати обявиха своето изтегляне, те в крайна сметка трябва да напуснат. Също така е необходимо да се възстанови ситуацията, която исторически се разви и остана такава, преди САЩ да нахлуят на сирийската територия. Имам предвид връщането на арабските племена на териториите, в които те отдавна са живели исторически. Това е важно за осигуряването на задачите, определени в резолюцията (на Съвета за сигурност на ООН) 2254", обяснява той.

"Ние имаме общ подход към този проблем - ситуацията трябва да бъде решена на основата на зачитане на суверенитета, териториалната цялост на Сирия и при пълно отчитане на интересите на сигурността на Република Турция", коментира Лавров разговорите между Москва и Анкара за положението в Североизточна Сирия.

Турция и Русия започват да патрулират около Идлиб

Турция и Русия започват да патрулират около Идлиб

Анкара провежда разговори с Москва, а понякога и с Техеран, за ситуацията в Сирия

"Нашите (руски и турски) военни, които играят решаваща роля в изпълнението на този меморандум, са в тесен контакт всеки ден. Сигурен съм, че предвид наистина трудната ситуация, която се е развила там, стъпка по стъпка ще вървим напред и вече се придвижваме към задачата, поставена от президентите, включително създаването на три общи патрулни зони като първа стъпка", допълва Лавров.

Лавров отбеляза, че Алепо и други градове в Северозападна Сирия са целите, по които терористите "биха искали да нанесат удари", включително в зоната Идлиб. Той подчерта, че военните от двете страни са наясно с това и предупреждават за такива действия: "Ние предприемаме мерки в подкрепа на усилията, които турските военни полагат, за да предотвратят подобни атаки".

На 8 март турските въоръжени сили започнаха да патрулират в зоната за ескалация в Идлиб в рамките на споразуменията, постигнати през 2018 г. с Русия.

Русия удари ислямисти в Идлиб

Русия удари ислямисти в Идлиб

Турция била запозната с акцията на Кремъл

Според Лавров, Дамаск, опозицията и специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Гейр Педерсен продължават да координират редица участници в сирийската конституционна комисия, която ще разработи препоръки за изменение на конституцията на Сирия.

"Конституционната комисия трябва да бъде предмет на съгласие, най-вече между сирийското правителство и опозицията. И това, разбира се, трябва да бъде прието от ООН, защото работата на този конституционен комитет ще се осъществява с помощта на ООН, Дамаск и опозицията в консултация със специалния пратеник на генералния секретар за Сирия"

"Ние се съгласихме да ускорим формирането на конституционния комитет в сътрудничество с нашите колеги от ООН и разбира се, в контакт със сирийското правителство и опозицията. Убедени сме, че създаването на такъв комитет най-накрая ще помогне да се започне този женевски процес, за който говорят нашите западни и други колеги", допълва Лавров.

Москва и Анкара са солидарни в необходимостта от спазване на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия. "Форматът от Астана е единственият ефективен механизъм за решаване на многобройните въпроси, свързани със сирийското регулиране, независимо от това, кои хора и как се опитва да попречат на този формат", коментира той.

Путин към Ердоган и Рохани: Трябва да смажем екстремистите в Идлиб

Путин към Ердоган и Рохани: Трябва да смажем екстремистите в Идлиб

Не трябва да допускаме присъствието на терористични групи в Идлиб