САЩ вече не са в състояние честно да се съревновават в областта на икономиката. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

"Е и, разбира се, в други области, които не са свързани с разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение, се провежда разрушение на международноправната основа... Ясно е, че от чисто икономическа гледна точка, да, САЩ все още са водещата сила, но тяхната относителна роля намалява, бурно се разрастват икономиките на Китай, Индия и редица други страни и цели региони. А икономиката на САЩ, както наблюдаваме в последните две-три години, вече не е в състояние да се конкурира честно", коментирал Лавров на среща със студенти и преподаватели.

Търговската война на Тръмп струва на американската икономика $7,8 млрд.

Търговската война на Тръмп струва на американската икономика $7,8 млрд.

Вносът от засегнатите държави е спаднал с 31,5%, а американският износ с 11%

Лавров добавил, че методите на нелоялната конкуренция сега определяли действията на Вашингтон в международните икономически отношения. Според него принципите на Световната търговска организация се подкопават заради позицията на САЩ.

Руският първи дипломат подчерта, че САЩ прибягвали до едностранни и екстериториални санкции, водят търговски войни не само срещу страни, които провеждат независима политика, но и срещу близки съюзници на Вашингтон.

"Ситуацията около "Северен поток-2" е пример за това. Ситуацията със заплахи към член на НАТО - Турция, заради това, че Анкара е решила да укрепи отбранителните си способности чрез придобиването на руски оръжия и много други примери", каза Лавров.

Франция: Търговска война между САЩ и ЕС е политическа и икономическа грешка

Франция: Търговска война между САЩ и ЕС е политическа и икономическа грешка

"Трябва да избегнем търговска война"