Търговска война между САЩ и Европейския съюз би била политическа и икономическа грешка. Това предупреди френският финансов министър Бруно льо Мер, след като американският президент Доналд Тръмп нарече ЕС "брутален търговски партньор".

Търговската война на Тръмп струва на американската икономика $7,8 млрд.

Търговската война на Тръмп струва на американската икономика $7,8 млрд.

Вносът от засегнатите държави е спаднал с 31,5%, а американският износ с 11%

"Трябва да избегнем търговска война. Ние сме изправени пред забавяне както на глобално равнище, така и на европейско равнище, и причината за такова икономическо забавяне е, че е налице напрежение в търговията по целия свят", коментира Льо Мер пред CNBC, след като Международният валутен фонд намали глобалната си икономическа прогноза.

"Налице са търговски напрежения между САЩ и Китай. Не трябва да добавяме търговски напрежения между САЩ и ЕС, това ще бъде политическа грешка, също и икономическа грешка", добави той.

Търговската война между САЩ и Китай усетена и в ЕС

Търговската война между САЩ и Китай усетена и в ЕС

ЕС ще отвърне, ако САЩ наложат мита върху вноса на автомобили

В последния си доклад Световна икономическа перспектива МВФ изтъква, че търговските напрежения между САЩ и Китай, както и политическата несигурност в много икономики също са допринесли за неговата мрачна прогноза.

Тръмп многократно критикува основните търговски партньори на САЩ за споразумения и практики, които според него са в ущърб на американските компании, американската администрация увеличи митата за някои внасяни в САЩ стоки.

Тръмп не бърза за търговската сделка с Китай

Тръмп не бърза за търговската сделка с Китай

Според него в търговската сделка трябва да бъде включена интелектуалната собственост