Планът на САЩ за разрешаване на палестинско-израелския конфликт се провали. Това заяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

"Вашингтон иска да запази монопола си върху всякакви процеси в Близкия изток. Вече сме се убеждавали неведнъж, че тази позиция е провал и днешната дискусия с нашите колеги от арабските страни от Персийския залив напълно потвърди това", каза той на пресконференция в Рияд.

Така руският министър коментира по-ранни публикации в медиите, според които Египет, Катар и САЩ планират да предложат на Израел и "Хамас" ултимативно споразумение за прекратяване на огъня във формат "или-или".

Израелският премиер обвини "Хамас" за липсата на споразумение

Израелският премиер обвини "Хамас" за липсата на споразумение

"Хамас" били отхвърлили всички елементи от предложението за прекратяването на огъня

"Или-или ултиматумите са покана за продължаване на кръвопролитието. Множество инициативи, внесени от различни страни в Съвета за сигурност на ООН, включително Руската федерация, бяха блокирани от Съединените щати и те наскоро представиха план от три етапа, прокараха съответната резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която е напълно игнорирана, преди всичко в Израел", каза Лавров.

По думите му, всеки път, когато международните посредници, сред които посочва Катар и Египет, се опитат да предложат нещо разумно и изглежда, че се постига компромис, израелското ръководство поставя допълнителни условия. 

"Това е тъжно, това е трагедия, трябва незабавно да прекратим огъня", подчерта руският външен министър.

 "На този етап ние вероятно сме една от малкото страни, които работят с всички страни в конфликта без изключение: работим с всички палестински фракции, работим с Израел, с Иран, с други страни в региона.", заяви Лавров относно руската позиция. 

Лавров смята пълното унищожаване на Хамас за невъзможно

Лавров смята пълното унищожаване на Хамас за невъзможно

Русия ще продължи да насърчава възстановяването на палестинското единство

Споразумението за спиране на огъня в Газа е съгласувано на 90%, но има няколко критични въпроса, които остават. Това заяви миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

Според него както Израел, така и "Хамас" трябва да кажат "да" на оставащите въпроси, един от които е този за т.нар. Филаделфийски коридор в южния край на Ивицата Газа, граничеща с Египет. По думите му има и някои пропуски в споразумението относно начина на размяна на израелски заложници и палестински затворници.

Очаквам да споделим с Израел и те (Катар и Египет) ще споделят с "Хамас" нашите мисли, за това как точно да разрешим оставащите нерешени въпроси, подчерта Блинкън.

Президентът на САЩ Джо Байдън изложи предложение за триетапно прекратяване на огъня на 31 май, но оттогава остават пропуски по окончателното споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа. "Хамас" отхвърли варианта да има каквото и да е израелско присъствие във Филаделфийския коридор, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху настоя, че Израел няма да изостави коридора.

Турция, пет арабски страни, включително регионалната сила Саудитска Арабия, и Палестинската власт призоваха Израел да изтегли войските си от Филаделфийския коридор.