Три минометни снаряда са избухнали на летището в град Аден, като това е станало едновременно с пристигането на министри от новото правителство на Йемен. Това съобщава саудитската телевизия Al Arabiya.

Телевизията уточнява, че има голям брой загинали и ранени, а по-късно "Франс прес", цитирайки медицински източник, уточни, че са убити най-малко 27 души, а поне 65 души са били ранени.

Междувременно по предварителна информация никой от членовете на новото правителство не е пострадал. По време на нападението всички те все още са били в току-що кацналия самолет, далеч от мястото, където са паднали снарядите. По-късно министрите са били транспортирани под строга охрана в президентския дворец "Ел Маашик".

Според източници на Al Arabiya, мините са ударили залата за пристигащи, откъдето от кадрите се виждат да се издигат гъсти облаци дим. В същото време, както съобщава Sky News Arabia, един от снарядите е паднал на пистата.

Премиерът на Йемен Абдел Малик Саид нарече нападението "вероломен терористичен акт", като увери, че тази атака няма да попречи на членовете на йеменското правителство да изпълнят своя дълг и да се стремят към възстановяване на стабилността в страната. Правителството на Йемен призова международната общност да "проведе международно разследване" по обстоятелствата около нападението.

Новото правителство на Йемен беше сформирано в средата на декември под ръководството на министър-председателя Абдел Малик Саид в съответствие със споразумението от Рияд, сключено през ноември 2019 г. между Южния преходен съвет (UPC) и международно признатите власти на страната. На 26 декември то даде клетва за вярност на президента на републиката Абд Рабу Мансур Хади в неговия временен щаб в саудитската столица Рияд.