Либия отхвърля плана на Европейския съюз за създаване на центрове за миграция в страната и така да спре търсещите убежище, пристигащи в Западна Европа, няма и да се поддаде на финансовите стимули, заяви премиерът Файез ал-Сараж, цитиран от "Ройтерс".

През миналия месец Италия предложи приемни и идентификационни центрове за обработка на мигранти в Африка като средство за разрешаване на разделението между европейските правителства за това как да се справя с притока на повече от 1 милион мигранти от 2015 г. насам.

Либия е основна отправна точка за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа често на крехки надуваеми лодки, осигурени от контрабандисти, които често пролетят или се разпадат.

"Ние абсолютно се противопоставяме на Европа, която официално пожела да приемем нелегални имигранти, които ЕС не иска", коментира Сараж пред немския.

Той отхвърля и обвинения, че либийската брегова охрана е застреляла спасители на мигранти.

"Всеки ден спасяваме стотици хора по бреговете на Либия, нашите кораби непрекъснато се в движение", обяснява той и допълва, че Либия е оставена да спасява сама мигранти от Средиземно море и за тази и дейност се нуждае от повече техническа и финансова подкрепа.

Миграционната агенция на ООН съобщава, че 51 782 мигранти и бежанци са влезли в Европа по море до 18 юли. Тази цифра е два пъти по-малка в сравнение със 110 189 през същото време миналата година и 244 722 по това време през 2016 г. Смъртността до момента тази година е 1 490 души.

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Това, което се случи в неделя, трябва да се превърне в норма